Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Nigerianer säljer sex i Helsingfors – ”Inte människohandel”

Uppdaterad 23.01.2018 13:46.
Nattligt Helsingfors.
Bildtext Vid hörnet av Mannerheimvägen och Kalevagatan och på Eriksgatan står de nigerianska kvinnorna och säljer sex.

En stor del av de kvinnor som jobbar som gatuprostituerade i Helsingfors kommer från Nigeria. Människohandel är vanligt i Nigeria, men enligt polisen är kvinnorna här frivilligt.

Längs med Mannerheimvägen och på Eriksgatan i centrum av Helsingfors står de nigerianska kvinnorna kväll efter kväll och säljer sex.

Få döms för sexköp

- Människohandel som term har funnits i den finska lagen sedan 2004.

- Mellan 2005 och 2013 har över 80 fall av människohandel kommit till polisens kännedom. Hit räknas både tvingande till prostitution och arbetsrelaterad människohandel.

- Av dem har polisen utrett omkring 40 fall, medan 24 personer under samma tidsperiod dömts för människohandel eller grov människohandel.

- I fjol handlade största delen av de fall som nådde polisen om sexrelaterad människohandel där en persons svaga ställning utnyttjas och personen tvingas sälja sex.

- Mellan 2007 och 2013 har polisen fått kännedom om över 300 fall av sexköp av någon som är offer för koppleri eller människohandel. Bara 76 personer har ändå dömts. Straffet har nästan alltid varit böter på under 1 000 euro medan maximistraffet är fängelse i sex månader.

– Vill du ha det roligt? Kroppsmassage, dans och drickande tillsammans. Det kostar 150 euro för två timmar, föreslår en kvinna.

Hon säger att hon är från Jamaica i Karibien. Hon är också redo att gå ner i pris för att få en kund.

Påstår att de är från Jamaica

Ett stycke ifrån står en annan kvinna med ett liknande förslag.

– Vill du ha det roligt? Jag kan suga av dig och ge dig bra sex på olika sätt för 150 euro i timmen, föreslår hon.

Hon säger att hon är från Kingston i Jamaica och har varit i Helsingfors i några veckor.

Kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson säger att de nigerianska kvinnorna inte berättar att de är från Nigeria.

– Jag vet inte vad det beror på men nästan alla nigerianer hävdar att de kommer från Italien, Spanien, Kuba eller Jamaica.

Men du vet då att de är från Nigeria?

– Jag har ganska bra koll på vilka som jobbar som prostituerade i Helsingfors och jag har inte ännu träffat en enda som är från Kuba eller Jamaica.

Reser först till Sydeuropa

Nigeria är ett av de länder som prostituerade och människohandelsoffer kommer från, enligt en rapport från Justitieministeriet. De kommer inte bara till Finland. Nigerianska kvinnor reser ofta till Italien, Spanien och Grekland och därifrån vidare till övriga länder i Europa.

En stor del av människohandelsoffren i Europa kommer från delstaten Edo i sydvästra Nigeria. Till och med 95 procent sägs komma därifrån.

Eva Biaudet
Bildtext Människohandelsrapportör Eva Biaudet anser att myndigheterna borde bli bättre på att känna igen människohandel.

Mikko Oksanen är kontaktperson vid gränsbevakningsväsendet i Nigeria. Han träffar dem som ansöker om visum till Finland eller Schengenområdet.

– Vi kommer flera gånger i månaden i kontakt med kvinnor som vi misstänker vara offer för människohandel. Kvinnorna kan tro att de ska åka på semester eller åka iväg för att arbeta i ett annat land. I sådana fall är vi i kontakt med den nigerianska myndigheten mot människohandel, alltså Naptip.

Avgående diskrimineringsombudsman Eva Biaudet, som också är nationell människohandelsrapportör, säger att den nigerianska myndigheten Naptip alltid utgår från att det är fråga om människohandel.

När Naptip besökte oss sade de att utgångsläget när man träffar en nigeriansk prostituerad är att hon är offer för människohandel.

― Eva Biaudet

– När Naptip besökte oss sade de att utgångsläget när man träffar en nigeriansk prostituerad är att hon är offer för människohandel. Därefter undersöker man givetvis vad som har hänt och utreder vad hon har varit med om. Människor som kommer från fruktansvärda förhållanden har inte några andra utsikter och står ut med det mesta eftersom de inte har något val, säger Biaudet.

Polisen: Nigerianerna är inte offer för människohandel

Kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson vid Helsingforspolisen säger sig veta vem som är offer för människohandel och vem som inte är det.

– En stor del av de prostituerade som jobbar i Helsingfors är sådana som kommer hit och sedan reser bort igen för att återvända på nytt. Efter några år känner jag dem och då vet jag om de jobbar ensamma eller inte. Nya prostituerade är alltid intressanta och vi utreder om de jobbar för en hallick eller för sig själva.

Är de nigerianska prostituerade i Helsingfors offer för människohandel?

– Det är oerhört svårt att veta. Jag jobbar på fältet med min grupp och vår syn baserar sig på vad vi får reda på när vi pratar med dem.

– Jag vågar ändå påstå att de nigerianer som jobbar som prostituerade i Finland inte är offer för människohandel. De ordnar själv sina resor hit och de kommer hela tiden på nytt. De ordnar också med hotellet själv. Ingen övervakar deras jobb. Det kan hända att någon övervakar dem i Italien eller Spanien. Men de fall av människohandel som vi har utrett har sett lite annorlunda ut, säger Eriksson.

Polisen har begränsade möjligheter att reda ut de nigerianska kvinnornas kontakter till Italien och Spanien.

– I så fall måste kvinnan själv kunna berätta vem som kontrollerar henne och ge sådana uppgifter som polisen kan kontrollera, säger Eriksson.

Kenneth Eriksson
Bildtext Kenneth Eriksson vid Helsingforspolisen säger att de nigerianer som jobbar på gatorna i Helsingfors inte kontrolleras av någon.

Övervakas genom ritualer

Mikko Oksanen säger att nigerianska prostituerade också håller koll på varandra.

Jag vågar ändå påstå att de nigerianer som jobbar som prostituerade i Finland inte är offer för människohandel.

― Kenneth Eriksson

– I början kan det gå till så att en nigeriansk man reser med kvinnorna och övervakar dem, men efter en tid börjar kvinnorna också övervaka varandra. Hallicken behöver inte ens vara i landet, säger Oksanen.

Kvinnorna övervakas också via olika ritualer.

– På det viset skiljer sig människohandeln med kvinnor från sydvästra Nigeria från all annan människohandel. Genom olika slags ritualer har människohandelsorganisationerna makt över kvinnorna och ser till att de betalar tillbaka sin skuld som uppstått när de rest iväg, säger Oksanen.

De nigerianska kvinnorna kan ha skulder på tiotusentals euro till dem som ordnat deras resa till Europa.

– Naglar, hår eller blod tas från kvinnorna, paketeras in och läggs vid ett altare tillsammans med ett fotografi. Därmed tror man att hon knyts samman med dem som kontrollerar henne, förklarar Oksanen.

Ritualen är en del av den västafrikanska religionen Juju, som många tror på i delstaten Edo i sydvästra Nigeria.

”Omöjligt för en finsk polis att veta vad som stämmer”

– För en polis som träffar en nigeriansk kvinna i centrum av Helsingfors är det nästan omöjligt att säga om hon är offer för människohandel eller inte. Om kvinnan är från delstaten Edo är misstanken stark att hon är offer. Men om kvinnan inte ser sig själv som offer kan inte heller myndigheterna bedöma att hon är det.

Han anser att finländska myndigheter behöver hjälp från Nigeria för att känna igen människohandelsoffer.

– I princip kan en nigeriansk kvinna säga vad som helst till en finländsk polis eller gränsbevakare utan att det går att kontrollera om det stämmer. Men om man har med sig en nigeriansk kollega från Naptip går det att kontrollera om det hon säger stämmer. Till exempel i Storbritannien jobbar nigerianska tjänstemän på flygplatsen för att utreda människohandel. Det krävs mera resurser för att det här ska bli möjligt i Finland, säger Oksanen.

Spotlight: När människan är handelsvara sänds tisdag 5.5 kl. 20 på Yle Fem.

Mer om ämnet på Yle Arenan