Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Helt åt skogen - nästan i stan

Från 2015
Uppdaterad 18.04.2017 16:40.
Helt åt skogen
Bildtext Träspångar över Rauvolaviken.
Bild: Yle/Annika Holmbom

Minns du ännu vår friluftsserie Helt åt skogen där Yle Åboland tillsammans med Patrik Berghäll utforskar olika friluftsleder och delar med sig av användbara utetips? Vi plockar fram igen de avsnitt som är aktuella för årsstiden. Eller bekanta dig med alla! Länkarna finns längst ned i artikeln.

Det är ännu lite fuktigt och svalt efter nattens regn då jag beger mig iväg mot dagens tur.

Solen lyser visserligen, men i centrum av Åbo är torghandeln i full gång. Det närmar sig lunch och det gäller att kila mellan människorna på trottoaren för att inte missa buss nummer 13, som ska ta mig till Uittamo och Katrinedals naturskyddsområde. Där har jag stämt träff med Patrik Berghäll, Folkhälsans friluftsguide.

Bussen är halvtom, och då jag som sista passagerare stiger av bussen vid ändhållplatsen knappa femton minuter senare, följer chauffören mig nyfiket med blicken.

Patrik väntar redan på mig vid ändhållplatsen, som dessutom är parkeringsplats för de som besöker Katrinedals naturskyddsområde.

- Vi går direkt mot Rauvola, säger Patrik som lagt upp turen.

Vandringsled vid Vaarniemi naturskyddsområde.
Bildtext Träspångarna för oss torrskodda över Rauvolaviken.
Bild: Yle/Annika Holmbom

Friluftsmöjligheter nära staden

Med oss har vi lätta ryggsäckar. Patrik har hand om matsäcken och övrig utrustning, närmast en kikare och en fågelbok. Jag bär så klart på kameror och annan inspelningsutrustning.

Rauvola och Vaarniemi naturskyddsområde ligger egentligen på gränsen till S.t Karins, men det går att promenera dit via stigarna och småvägarna i Katrinedal. Området består av ungefär tio kilometer skogsstigar som S:t Karinsscouterna märkt ut. Stigarna har fått namnet "Pyhän Katariinan polut" - den heligas Katarinas stigar. Men ifall man räknar till stigarna i Katrinedal, motionsspåren i Uittamo. Luolavuori och Björkas som ligger intill, så blir det svårt att hinna med alla på ens ett veckoslut.

Och vem har bråttom? Det har åtminstone inte vi, solen skiner och vi är ute för att iaktta olika vårtecknen. Katrinedal är fullt av vitsippor och blåsippor. Björken börjar också få blad. Kanske vi också ser någon fågel i Rauvolaviken?

Vitsippor i Vaarniemi naturskyddsområde
Bildtext Vitsippor finns det gott om i området.
Bild: Yle/Annika Holmbom

Lummiga eklundar

Huvudmålet för dagens tur är ett utsiktstorn som står högst uppe på berget i Vaarniemi.

Vägen dit går över den vassbevuxna Rauvolaviken. För att göra promenaden lättare finns det träspångar att gå på. På vägen finns också tre stycken mindre fågeltorn. Men trots det fina vädret, lyser fågelskådarna med sin frånvaro.

På andra sidan viken går vi in i en gammal eklund. De äldsta träden är över 300 år gamla. Liknande lundar finns egentligen bara i dessa trakter, eftersom de flesta ädelträd växer just i trakterna kring Åbo och längs med södra kusten. Ekarna som står kvar i dag är stora och väldigt krokiga, många är också vackert täckta av mossor och lavar. Det har sannolikt funnits rakare och finare exemplar förr, men de har huggits ner och använts som byggnadsmaterial. Det kan vi läsa på en av skyltarna längs med stigen.

- Förr tillhörde de värdefulla ekarna Kronan, berättar Patrik. Eftersom de användes i synnerhet till skeppsbygge kartlades varje ek noga, så att man visste var de lämpligaste träden växte då man behövde byggnadsmaterial. Så det är inte helt omöjligt att en del av de här träden också nedtecknade i någon gammal bok.

Vandringsled vid Vaarniemi naturskyddsområde.
Bildtext De äldsta ekarna är över 300 år gamla.
Bild: Yle/Annika Holmbom

Branta klippor

Förbi Vaarniemi gård, passerar vi en orienteringsstuga och stigen förvandlas till en brant trappa längs med berget. Högst uppe finns vår pausplats, ett vindskydd med eldstad. Där plockar vi fram matsäcken, som den här gången består av ostsemlor, termoskaffe och bullar. Vi har promenerat nästan tre kilometer.

Vindskyddet erbjuder övernattningsmöjlighet, det finns ett utedass en bit bort och ett vedlager.

Vaarniemi naturskyddsområde i S:t Karins

Pyhän Katariinan polut: 10 kilometer stigar utmärkta med ljusblå färg.

Faciliteter: informationsskyltar (på finska), vindskydd, utedass, vedlager, flera eldplatser

Sevärt: Rauvolaviken, eklundar, branta klippor, utsiktstorn, skogsmiljö, bronsåldersgrav.

Andra sevärdheter: Ala-Lemu gård, Yli-Lemu gård, Vaarniemi gård.

Förbindelser: Lokalbuss 13 till Katrinedal, regionalbuss 7 till Vaarniemi.
Parkering i Katrinedal, vid Rauvolavägen, Vaarniemen koulu och korsningen av Lemuntie och Yli-Lemuntie.

Förbindelse till fots mot Katrinedal och motionsstigarna i Uittamo och Luolavuori.

Vidsträckta vyer

Inte långt från vindskyddet finns vårt huvudmål, ett högt utisiktstorn med vyer mot Åbo centrum, Reso, Hirvensalo och Pargas. För den som är höjdrädd kan det känns brant, men utsikten belönar den modiga! Med hjälp av kikaren kan man ta sig en titt på det senaste kryssningsfartyget som byggs på Åbovarvet. Vi skymtar också Domkyrkans torn och kan beundra "Roska-Ruka", det vill säga det gamla avfallsberget i Luolavuori. Österut har vi en fin utsikt över lyxvillorna längs med Långvattnet i Hirvensalo, och söderut över trätopparna kan man skymta cementfabriken i Pargas.

Det går verkligen ingen nöd på oss. Solen skiner. Det är nästan 12 grader varmt nu och vinden är lätt. Jämfört med de två tidigare Helt åt skogen-turerna, som kantats av blötsnö och snålblåst, så finns det tid att njuta av stillheten och låta stigvalet styras av vackra vårblommor och spännande småstigar. En tur av det här slaget i det här området kan man egentligen rekommendera för vem som helst oberoende av ålder. Det finns många stigar att välja på och mycket att se så här års. Dessutom klarar man sig med en enkel utrustning: löpskor eller stövlar, en vindtålig jacka och lätt matsäck.

Knappa tre timmar senare är vi tillbaks igen i Katrinedal. Jag tar bussen ensam in mot centrum. Chauffören tittar lika nyfiket igen på mig, min kamera och min friluftsutstyrsel. Tydligen är jag inte en alltför vanlig syn så här nära staden.

Ut på tur!

Då är det dags för er att också ta er ut! Besök Katrinedal, Rauvola och Vaarniemi, eller ett annat område i Åboregionen. Tipsa oss om andra fina ställen värda ett besök. Gör det genom att kommentera artikeln och skicka in bilder, radiovega.aboland@yle.fi. Delta också på de sociala medierna, posta bilder på Facebook, Twitter eller Instagram. Tagga oss Yle Åboland på Facebook, @yle_aboland på Twitter och @yleaboland på Instagram och glöm inte att använda hashtaggen #heltåtskogen.

Användbara länkar:

Karta över Pyhän Katariinan polut.

S:t Karins Scouterna har gjort upp stigarna i Rauvola. Deras sida om Pyhän Katariinan polut.

Visit Turkus sida om Katrinedal.

S:t Karins sidor om Vaarniemi (på finska) och Pyhän Katariinan polut (Den heliga Katarinas stigar)

Pyhän Katariinan polut på Facebook

Övriga länkar:

Fler tips på vandringsleder i regionen.

Patrik Berghälls blogg Kors och Tvärs.

Helt åt skogen är ett samarbete mellan Yle Åboland och Folkhälsans förbund. I serien kommer vi under årets lopp att besöka intressanta friluftsområden i Åboregionen och prova på olika sätt att ta sig fram i varierande terräng.

Radio Vega Åboland: Helt åt skogen - nästan i stan

12:31