Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1985

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Bobbysocks tog hem Eurovisionssegern år 1985 för Norge.
Bildtext Norska Bobbysocks vann Eurovisionen år 1985.
Bild: EBU

Programledaren Lill Lindfors stal nästan showen från Norges vinnarduo Bobbysocks. Kikki Danielsson hade bra vibrationer och årets yngsta deltagare var nio år gammal.

Tävlingen i Sverige var den största hittills, i alla fall om man såg till lokalen som den ordnades i. Spelplatsen var Göteborgs Scandinavium med plats för 8 000 åskådare efter att scenen stod klar.

Den svenska Melodifestivalen har präglats av att också programledarna ska showa och sjunga. Kanske det har sina rötter i det som programledaren Lill Lindfors gjorde år 1985, nämligen öppnade Eurovisionen genom att själv sjunga låten My joy is building bricks of music (Musik ska byggas utav glädje). Det här var första gången som också programledaren sjöng i sändningen.

I videovykorten fick man se tävlingsbidragens upphovsmän utforska Göteborg. På det här sättet underströk man att Eurovisionen är en låtskrivartävling.

Finlands Sonja Lumme klarade sig hyfsat bra och kom på nionde plats med Eläköön elämä. Danmark var det enda Nordiska landet som inte tog sig in i topp tio. Gruppen Hot Eyes hade kommit på fjärde plats året innan och gjorde nu ett nytt försök med Sku' du spørg' fra no'en? (ungefär Skulle du fråga av någon?). År 1985 fanns det inte ännu någon åldersregel och med på scenen hade Søren Bundgaard sin nioåriga dotter som både sjöng och klädde sig i accessoarer som hon rev av bakgrundssångarna.

Kikki Danielsson representerade Sverige och hemmapubliken gav henne stora applåder. Bra vibrationer kom på tredje plats och har blivit en svensk klassiker.

Då det blev dags för poänggivningen lyckades programledaren Lill Lindfors få allas uppmärksamhet på sig själv igen. Då hon kom in på scenen låtsades hon att hennes kjol fastnade på en spik och kjolen föll av. Hon stod i bara trosor en stund på scenen och såg skräckslagen ut, tills det visade sig att övre delen av hennes klädsel kunde vändas ner till en klänning.

Publiken applåderade förtjust och Lill Lindfors förklarar att hon ville se till att alla var vakna. Hon intervjuades av Bettina Sågbom år 2009 och berättade då att endast åtta personer kände till att hon skulle göra tricket.

Hela fyra bidrag fick över hundra poäng i den trettionde Eurovisionen. Tyskland kom på andra plats trots att de kom in i tävlingen som förhandsfavoriter. Norge segrade för första gången, på sitt tjugofemte försök. Innan dess hade de dessutom lyckats bli sist sex gånger.

Bobbysocks bestod av Hanne Krogh och Elisabeth Andreasson. Elisabeth och trean Kikki Danielsson hade representerat Sverige bara tre år tidigare, nu tävlade de skilt. La det swinge handlar om lusten man får att dansa av de gamla melodierna som spelas på radio.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.