Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mirakelräddning i Nepal

Från 2015
Uppdaterad 30.04.2015 16:49.
Yle Nyheter TV-nytt: Mirakelräddning i Nepal - Spela upp på Arenan

En femtonårig pojke räddades efter fem dagar under ett hus. Omkring 5 800 personer har nu bekräftats döda och många saknas ännu.

Samtidigt som antalet dödsoffer fortsätter att stiga efter jordbävningen i Nepal kommer också en god nyhet. Under torsdagen hittades en femtonårig pojke vid liv efter fem dagar i rasmassorna.

En femtonårig pojke räddas efter fem dagar under ett hus i Katmandu, Nepal.
Bild: Reuters

Pojken hade fastnat mellan två våningar i ett kollapsat kollapsat sjuvåningshus i huvudstaden Katmandu. Hela den enorma betongkonstruktionen hölls upp av några enstaka vridna armeringsjärn.

En femtonårig pojke räddas efter fem dagar under ett hus i Katmandu, Nepal.
Bild: Reuters

- Hela operationen var farlig men det handlar om risk i förhållande till vinst. För att rädda en människas liv riskerar vi nästan vad som helst, säger Andrew Olvera som ingick i gruppen av räddningsarbetare som räddade pojken.

Människor jublade när räddningsarbetarna bar ut femtonåringen på en bår. Enligt ögonvittnen fick pojken dropp och blinkade förvånat i dagsljuset.

Några fantastiska överlevnadshistorier

På onsdagen kunde nepaleserna glädjas åt att 27-årige Khanal kunde räddas ur rasmassorna efter 82 timmar.

- Jag fortsatte att föra oljud och sedan kom någon äntligen och räddade mig. Jag har inte ätit eller druckit något så jag drack mitt eget urin, sa Khanal.

På söndagsmorgonen räddades en liten baby efter nästan ett dygn i rasmassorna. Bilderna på den dammiga babyn har spridits i medierna.

Mount Everest öppnas nästa vecka

På torsdagen meddelade myndigheterna i Nepal att världens högsta berg Mount Everest kommer att öppnas för bergsbestigare igen nästa vecka.

De bergsbestigare som satt fast på Mount Everest efter lördagens jordbävning evakuerades alla tidigare i veckan.

Flera researrangörer har ändå meddelat att de inte längre ordnar resor till Mount Everest i år. Man anser att det är för farligt att bestiga berget efter jordbävningen.

Många byar ännu isolerade

Hjälpen har nu börjat nå mer avlägsna områden i Nepal. Det finns ändå fortfarande områden som man inte har kunnat nå, bland annat många av de värst drabbade områdena som ligger i Himalaya.

- En del byar kan bara nås till fots och det kan ta upp till fyra fem dagar att nå vissa områden, sade FN i ett uttalande.

FN uppskattar att det på grund av de logistiska svårigheterna kommer att ta månader att ge alla den hjälp de behöver. FN vädjar om 415 miljoner dollar, motsvarande omkring 375 miljoner euro, för hjälparbetet i Nepal.

Ilskan och irritationen bland nepaleserna har ökat eftersom många anser att räddningsarbetet går för trögt och att den humanitära hjälpen distribueras för långsamt.

I huvudstaden Katmandu drabbade arga demonstranter samman med kravallpolis och tog med sig vattenflaskor.

Många sover ännu utomhus

I huvudstaden Katamandu sover tiotusentals människor fortfarande utomhus av rädsla för efterskalv och för att skadade byggnader ska rasa.

katmandu
Bild: AFP / Lehtikuva

- Jag vet inte hur länge vi kan fortsätta bo på gatan, säger Rajina Mahrajan som sover i ett tält utanför sitt skadade hus till nyhetsbyrån AFP.

I tältet bor också svärföräldrarna, Mahrajans man och parets fyraåriga son.

- Vi kanske återvänder hem om några dagar och försöker se om vi kan fixa huset och känna oss trygga där igen. Det regnar hela tiden och vi har gamla människor och ett barn att ta hand om, säger Maharjan.

Hundratusentals människor har lämnat huvudstaden och sökt sig ut på landsbygden.