Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland hjälpte USA att spionera på EU

Från 2015
BND:s logo som den ser ut i högkvarteret i Berlin.
Bild: EPA/SOEREN STACHE

Den tyska underrättelsetjänsten BND hjälpte USA att spionera på EU och topptjänstemän inom den franska regeringen, skriver tidningen Süddeutsche Zeitung.

Tidningen skriver att BND hjälpte den amerikanska signalspaningstjänsten NSA att spionera på topptjänstemän inom det franska utrikesministeriet och presidentpalatset och EU-kommissionen.

Avslöjandet är det senaste i raden av avslöjanden som är pinsamma för Tyskland. På måndagen skrev tidningen Bild att Tysklands regering kände till att BND hade hjälpt amerikanska NSA att spionera på europeiska företag.

Sueddeutsche Zeitung skriver att företagsspionaget endast skedde i mycket liten omfattning när USA letade efter information om olaglig export. Enligt tidningen är de nya uppgifterna betydligt värre.

- Pudelns kärna är det politiska spionaget på Tysklands europeiska grannar och EU, säger en källa med insyn i BND:s verksamhet till tidningen.

Raden av avslöjanden är pinsamma för Tysklands förbundskansler Angela Merkel eftersom hon tidigare rasade mot att NSA hade avlyssnat hennes mobiltelefon.

Diskussion om artikeln