Hoppa till huvudinnehåll

X3M

De bästa fängelsefilmerna

Från 2015
shawshank redemption
Bildtext Det här är världens bästa film, tycker Magnus Hansén.

Vilka är historiens tre bästa fängelsefilmer? Filmkammaren har svaret.

Will Ferrells nya komedi med Kevin Hart har finlandspremiär den här helgen. Get Hard handlar om affärsmannen och miljonären James King (Ferrell) som döms till fängelsestraff och anställer Darnell Lewis (Hart) för att förbereda sig för livet bakom galler. Filmen är delvis en omarbetning på Rob Schneiders film Big Stan från 2007. Filmkammaren ger dig tre av filmhistoriens bästa fängelsefilmer.

3. Undisputed 2: Last Man Standing (2006)

Tungviktsmästaren George ”Iceman” Chambers hamnar i ryskt fängelse och får löfte om frigivning ifall han möter fången Yuri Boyka i en mma-match innanför murarna. Iceman går in i matchen med en stor portion självförtroende och inser aningen för sent att Boyka är ”the most complete fighter in the world” (bör uttalas på ryska).

Undisputed 2 är en lågbudgetfilm som gick direkt till dvd-hyllan men är överraskande bra. Framför allt actionscenerna är snyggt koreograferade och vackert filmade. Filmen fick en tredje uppföljare som också håller måttet. Rekommenderas varmt ifall du söker enkel action kryddad med sparkar och slag i en brutal fängelsemiljö.

2. Green Mile (1999)

John Coffey hamnar i fängelse för mordet på två flickor. En oerhört stor och muskulös man men till lynnet from som ett lamm. Det visar sig att Coffey besitter övernaturliga krafter och personalen på avdelningen för de dödsdömda börjar ifrågasätta ifall Coffey verkligen kan vara skyldig till de brutala morden.

Green Mile är en oerhört vacker men samtidigt tragisk film. Full av värme och hopp men rymmer också orättvisor och elände. Filmen är baserad på en novell av Stephen King.

1. Shawshank Redemption (1994)

Kronjuvelen från det kungliga filmåret 1994. Shawshank Redemption var ingen omedelbar succé men har under åren befäst sin position som världens bästa film. Filmen handlar om den unga och framgångsrika bankiren Andy Dufresne som får livstids fängelse för mordet på sin fru och hennes älskare. Men Andy kan inte släppa tanken på frihet och gör sitt yttersta för att slippa skaka galler.

Shawshank Redemption är en filmpärla du kan se om och om igen.