Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU förbjuder kromstinna läderprodukter

Från 2015
Uppdaterad 30.04.2015 12:32.
Pojke som jobbar inom läderindustrin
Bild: Change your shoes

EU ska med hjälp av ny lagstiftning skydda europeiska konsumenter för skadliga läderprodukter såsom skodon och väskor.

Från och med i morgon gäller nya gränsvärden för krom i läderprodukter som säljs inom EU. Krom används allmänt för garvning inom läderproduktionen.

- De nya EU-restriktionerna är det första steget men det återstår att se om de nya bestämmelserna har någon verklig effekt och medför positiva följder för de anställda inom läder- och skoindustrin, säger Anna Härri vid Eettisen kaupan puolesta (Föreningen för etisk handel) Eetti.

Pojke som jobbar inom läderindustrin
Bild: Change your shoes

Härri har importerat kampanjen Change your Shoes till Finland. Inom ramen för kampanjen granskas arbets- och miljöförhållanden inom skoproduktionen.

Man försöker också få EU-medborgare, beslutsfattare och skotillverkare att debattera olägenheterna inom skoindustrin och konsumenter att fundera på sina egna val.

- Européer som använder läderskor kan skada sin egen hälsa om de använder skor med för hög kromhalt. Men de som jobbar inom läderindustrin i lågavlönade länder såsom Indien och Bangladesh löper ännu större risk att insjukna av att vara i ständig beröring med förgiftat läder, säger Härri.