Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU förbjuder kromstinna läderprodukter

Från 2015
Uppdaterad 30.04.2015 12:32.
Pojke som jobbar inom läderindustrin

EU ska med hjälp av ny lagstiftning skydda europeiska konsumenter för skadliga läderprodukter såsom skodon och väskor.

Från och med i morgon gäller nya gränsvärden för krom i läderprodukter som säljs inom EU. Krom används allmänt för garvning inom läderproduktionen.

- De nya EU-restriktionerna är det första steget men det återstår att se om de nya bestämmelserna har någon verklig effekt och medför positiva följder för de anställda inom läder- och skoindustrin, säger Anna Härri vid Eettisen kaupan puolesta (Föreningen för etisk handel) Eetti.

Pojke som jobbar inom läderindustrin

Härri har importerat kampanjen Change your Shoes till Finland. Inom ramen för kampanjen granskas arbets- och miljöförhållanden inom skoproduktionen.

Man försöker också få EU-medborgare, beslutsfattare och skotillverkare att debattera olägenheterna inom skoindustrin och konsumenter att fundera på sina egna val.

- Européer som använder läderskor kan skada sin egen hälsa om de använder skor med för hög kromhalt. Men de som jobbar inom läderindustrin i lågavlönade länder såsom Indien och Bangladesh löper ännu större risk att insjukna av att vara i ständig beröring med förgiftat läder, säger Härri.