"Curlingföräldrarna överbeskyddar sina barn"
Fredagssnacket vecka 18 blev ett valborgssnack på en torsdag. I en studio fylld av serpentiner, mjöd och majvippor snackar Kerstin Ståhlberg och Robert Lindberg om valborgsfirande, gastande föräldrar på juniormatcher och avgiftsbelagt talkoarbete.
Valborg och första maj innebär traditioner för Yle Västnylands snackare. Lindberg kör kosan mot Åbo och Vårdberget medan Kerstin Ståhlberg ska äta munkar och fira första maj på Knipan i Ekenäs.
Allt fler engagerade sportföräldrar
Yle Västnylands gäst i Sportmåndag, Martin Stenström, valde att lyfta fram dilemmat med föräldrar som skränar på juniormatcher i fotboll.
Lindberg har själv spelat handboll i BK-46 och tror att föräldrarnas engagemang är ett helt annat i dag än på 1990-talet då han själv var junior.
- Jag känner inte igen mig i det här. På 1990-talet var det ganska få föräldrar som över huvud taget kom på matcherna. Det fanns inte på samma sätt curlingföräldrar som ska vara med sina barn hela tiden.
- När jag senare var juniortränare märkte jag att föräldrarnas närvaro har ökat. Det är bra så länge de förstår att inte blanda sig i själva sporten, säger han.
Hur ska barnen lära sig?
Ståhlberg erkänner att hon personligen tar eld ganska snabbt men påpekar att man som vuxen borde veta bättre än att stå och skräna vid en spelplan.
- Det här är ju inte bra för barnen. Det är inte rätt.
Är föräldrarna för överbeskyddande då de konstant är närvarande? frågar hon sig.
- Hur ska barnen lära sig? Det ska vara måtta med allt förstås.
Galen byråkrati
Att ordna städtalko för att plocka upp skräp längs statliga vägar kräver att en i gruppen måste ha gått en kurs i vägskydd som kostar runt 200 euro.
Det här låter väldigt konstigt säger Lindberg medan Ståhlberg påpekar att det låter som ett typiskt exempel på finländsk byråkrati.
- Det här är ju helt löjligt. Är det här något nytt som har dykt upp? Tidigare gick ju skolklasserna längs vägarna och plockade skräp på våren säger Ståhlberg.
Lindberg tror att det handlar om att ta det säkra före det osäkra om det skulle hända något.
- Om det nödvändigtvis ska finnas en kurs så kan man ju ordna den gratis. Varför ska man ta betalt för kursen när man ändå gör något gott?
"Raseborg ska blicka österut"
Morgonens sista samtalsämne berör stadsdirektörer och kommunsamarbete.
Raseborgs blivande stadsdirektör, Tom Simola, uttalade sig i Åbo Underrättelser och kommenterade att Raseborg är en naturligare samarbetsparter för Kimitoön än Pargas. Lindberg lyfter fram att hela Raseborg inte ligger särskilt nära Kimito.
- Vi har så bra förbindelser till huvudstadsregionen. Man borde satsa mer på den riktningen. Det är ändå där som framtiden finns och inte i Kimito.
