Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Röstakrobaten Mariah och poeten Danny

Från 2015
Uppdaterad 02.05.2015 00:37.
Bildtext Mariah Carey försöker sjunga sig tillbaka till 90-talet.
Bild: Matt Roberts / EPA / All Over Press

Nu har hon debuterat som skivartist och Smoukahontas heter nu Saara. Hon blev den enda utmanaren som kom in på Vegatoppen den här veckan. Istället föll Ella Henderson ut från listan och Jannike är tillbaka i toppen.

En av de nya utmanarna den här veckan är Mariah Carey som fortfarande räknas som en av världens bäst säljande artister. Och med 18 nummer 1 låtar på USA-listan i ryggsäcken så kan man nog vänta sig att Infinity också säljer av bara farten. Men alla kritiker i hennes hemland har inte varit så positiva. Och senaste årets "nystart" gick inte alls enligt planerna.

Skiljsmässolåt

I texten finns en del som antyder att den handlar om skiljsmässan från Nick Cannon. Låten är uppbyggt enligt ett typiskt 90-tals mönster för Mariah där sången når sin högsta tonsmässiga punkt i slutet. Trots allt är den här den mest radiovänliga låten på hennes Greatest hits-album.

Premiär på svenska

För Danny Saucedo igen så är den nya singeln den första som han ger ut på svenska. Han hade skrivit en del poesi redan i tonåren för att uttrycka sina känslor även om han inte följde poesins regler som han själv säger.

Musiken handlar om uppväxten på Södermalm under 80/90-talen och att hänga med polarna då han kom upp i tonåren. Till hösten kommer hans nya album som han under våren har spelat in tillsammans med producenten Mattias Andréasson.

Måns till Finland

Och få se om det inte är årets ESC-vinnare som stiger upp på scenen före Tomas Ledin i Borgå och i Stallörsparken i Ekenäs i mitten av augusti. Så överlägsen är i alla fall Måns Zelmerlöw bland vadslagningsbyråerna ute i Europa. Men Finland hänger fortfarande med i täten och spekulationerna är naturligtvis vilda då det gäller röstningen. Hur mycket kommer juryer som till en del består av musikproffs att se till annat än själva låten. Den 23 maj avgörs Eurovision Song Contest i Wien.

Du kan lyssna på alla låtar på Arenan och du har tid till torsdag kl 10 att rösta.

Mer om ämnet på Yle Arenan