Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ella och Kaj: Parader och tal är första maj!

Från 2015
Uppdaterad 07.05.2015 12:05.
Första maj-marsch i borgå, 1950
Bildtext Första maj-marsch i Borgå år 1950 (arkivbild)
Bild: Eino Nurmi

De politiska marscherna, talen och festerna hör till första maj tycker veteranpolitikerna Ella Björkman och Kaj Bärlund (Sdp) i Borgå.

Ella Björkman var redan som barn med pappa på fackföreningsmöten eftersom han startade fackföreningen i Isnäs i Pernå.

Ellla fick uppträda med sång på Solgård på första maj. Hon och de andra barnen tyckte att det var roligt att springa efter kommunisterna när de tågade genom byn.

Bästa kamrater, vänner!

Kaj Bärlund har under sin politiska karriär hållit tiotals första majtal runt om i landet. Nu har han hållit sitt första tal i nyländsk förmiddag.

I sitt tal konstaterar Bärlund att den socialdemokratiska arbetarrörelsen denna första maj står inför stora utmaningar. Riksdagsvalet var en besvikelse och socialdemokraterna har nu råkat på andra plats räknat i antalet arbetarväljare.

- Hur kan vi som rörelse med starka arbetartraditioner, rent av det parti som skapade arbetarrörelsen, ha kommit i den här förnedrande situationen? Vad har vi gjort fel då vi har tappat kontakten till många av våra trogna väljare? Vi måste nu på alla nivåer, särskilt den lokala, granska situationen.

Bärlund frågar om socialdemokraterna har blivit för självsäkra? Har man misslyckats med att bygga upp en organisation med tillräcklig kontaktyta till de unga. (lyssna på hela talet här nedan).

Östnyländska nyheter

20:36

Östnyländska nyheter

3:12

Mer om ämnet på Yle Arenan