Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Komposterad hästbajs blir värme i stallet

Från 2015
Uppdaterad 02.05.2015 12:42.
skottkärra med hästbajs
Bild: Yle/Stefan Härus

Om två år hoppas ägarna till Borgå ridstall att stallet ska kunna värmas upp med komposterad hästspillning. Råvara finns det gott om: De tiotals hästarna producerar ett lastbilsflak "bränsle" varje månad.

hästavföring i ett lastbilsflak
Bildtext Spillningen läggs i ett lastbilsflak
Bild: Yle/Stefan Härus

Tanken är att med hjälp av hästspillning värma upp vatten som cirkulerar i rör i stallets betongplatta som i sin tur avger värme.

Spillningen medför kostnader

Tillsvidare är hästspillningen närmast en utgift. Varje månad fylls ett lastbilsflak med hästspillning. Den förs till Helsingfors vattens slamkomposteringsanläggning i Sköldvik i Borgå, där spillningen så småningom förvandlas till mylla. Årligen betalar Borgå ridstall cirka 1 200 euro för att få föra hästspillningen dit.

En av stallets ägare, Ida Haapasalo, säger att det är den enda lösningen just nu.

borgå ridstall i uddas, borgå
Bildtext Borgå ridstall ligger nära tornhusen i Gammelbacka.
Bild: Yle/Stefan Härus

- Det finns gott om åkrar och ängar runt stallet, men eftersom det inte är vår egen mark, kan vi inte dumpa hästspillningen där. Det kunde man i vilket fall som helst inte göra med hänsyn till miljön.

Samlas in för hand

Oberoende att rutinerna kring komposteringen förändras i framtiden, kommer basarbetet att kvarstå - det vill säga insamlandet. Det görs nu för hand och så kommer det också att fortgå.

alice tallberg skyfflar hästbajs vid borgå ridstall
Bildtext Alice Tallberg samlar hästspillning i hagen.
Bild: Yle/Stefan Härus

- Det finns inga som helst möjligheter till automation här. Antingen läggs spillningen i skottkärra eller i traktorns frontlastare och så dumpas den i flaket inne i stallet. När flaket väl är fullt, förs innehållet till slamkomposteringsanläggningen i Sköldvik, berättar Haapasalo.

Hur det rent praktiskt fungerar i framtiden när hästspillningen ska användas för att värma upp stallet, kan Haapasalo inte uttala sig om ännu. Det projektet blir aktuellt först om ett par år.

- Före det blir aktuellt att bygga komposteringsanläggningen så är andra saker aktuella, som till exempel att förnya hagarna, bygga ett sadelrum och överhuvudtaget förbättra den yttre imagen, säger Haapasalo.