Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Gitarren var Bens öde

Från 2015
Ben Granfelt.
Bildtext Ben Granfelt.
Bild: Yle/Parad Media

- Första gången jag plockade upp en gitarr var jag såld. Efter det fanns det inte en chans att jag skulle bli något annat än musiker.

Det säger Ben Granfelt, som vid passerade 50 kan konstatera att det blev just så. Hans kärleksaffär med gitarren har fört honom runt jorden med band som Wishbone Ash, Leningrad Cowboys och Guitar Slingers, och på senare år med det egna bandet Ben Granfelt Band.

Spelade gitarr på rasterna

Bens mamma Anita Granfelt minns att Ben var så förtjust i sin gitarr att han kom hem på skolrasterna för att hinna spela ens en liten stund. Till slut gjorde de upp regler: En timme läxläsning kunde ge en timme gitarrspel. Men att helt förbjuda spelandet kom aldrig på tal, för Anita förstod att Ben hade bestämt sig.

Det var i Grankulla högstadium den första succén fick sin början, då Ben och skolkompisen Richard Tipe Johnson träffades och så småningom grundade sitt första band. Det blev början till Gringos Locos, som fick internationellt skivkontrakt och spåddes en strålande internationell karriär.

Genombrottet uteblev

Men livet går inte alltid precis som man tänkt, och det stora genombrottet kom aldrig. Och trots att det var snubblande nära så grämer det inte Ben.

- Det har inte alltid varit lätt att livnära sig på musik, men det har varit roligt och jag har fått göra det jag älskar mest, säger Ben.

Avgörande att bli pappa

Numera kombinerar han rollen av turnerande musiker med rollen som pappa. Varannan vecka försöker han freda för att rå om sina två barn som han har delad vårdnad om.

- Att bli pappa är det finaste som hänt mig, och jag är ogärna borta från barnen långa tider. Men jobbet är sådant att jag ibland måste. Och det är alltid lika tufft.

Ben Grenfelt är huvudgäst i Efter ni med Bettina på lördag 2.5 kl. 21.00 på Yle Fem.

Mer om ämnet på Yle Arenan