Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

När barnen räddar Östersjön

Från 2015
Uppdaterad 26.05.2015 13:18.
pojke står vid ett dike med ett plakat
Bildtext Isak Meriläinen vill kunna simma i ett algfritt hav.
Bild: Annika Sylvin-Reuter, Yle

"Vi vuxna måste lyssna på barnen och ta deras åsikter på allvar om vi vill att barnen ska engagera sig i samhällsfrågor”. Det säger Julia Korkman, mamma till Isak och Vera Meriläinen som i fjol somras stod olyckliga på en algig strand. Barnen skrev en insändare i tidningen där de uppmanade alla barn att protestera för ett renare hav.

Vera Meriläinen, 9 år, berättar om den obehagliga simturen.

Vi tycker att alla skol- och förskolebarn i Finland tillsammans ska planera en protestdag för att vuxna ska förstå att de måste göra något för att skärgården ska bli räddad

Vera ja Isak Meriläinen

- Vi skulle fara till ett ställe med ljuvliga klippor för att simma men havet var fullt av alger. Vi blev ganska chockade över att det var så smutsigt.

Lillebror Isak, 6 år, minns också tydligt den varma sommardagen.

- Vi var i Hangö och såg så mycket alger att det började lukta illa. Jag började också må illa.

Ilskan och besvikelsen ledde till insändaren som publicerades både i Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet. Vera och Isak skrev att de vuxna måste förstå att göra någonting för att Östersjön ska bli ren igen.

- Om jag skulle vara en vuxen skulle jag bygga ett reningsverk, säger Isak.

Barnen glöms bort i miljöfrågor
Bildtext Julia Korkman tycker att det är viktigt att barnen får sin röst hörd i miljöfrågor.
Bild: Yle

Efter att insändaren publicerades var det många som hörde av sig, berättar Julia Korkman, barnens mamma. Medvetenheten om att havet är så sjukt som det är diskuterades nästan hela sommaren med barnen, vänner och bekanta, berättar hon. Men Korkman saknar en bredare debatt om barnens rättigheter beträffande miljöfrågor.

- Det är bra att man alltmer fokuserar på frågor kring barnens rättigheter och hur man kan stöda barnfamiljer. Men samtidigt pratas det alltför lite om miljöfrågor ur ett barnrättsperspektiv. De beslut som idag fattas påverkar dagens barn hela deras liv.

Budskapet sprider sig

pojke målar
Bildtext Isak Meriläinen målar för en renare Östersjö.
Bild: Nina Sederlöf/YLE

Barnens budskap har spridit sig som ringar på vattnet. Nu är organisationer som Natur och Miljö och Suomen Luontoliitto inkopplade i projektet som bär namnet Barnens Östersjöprotest. Syftet är att barnen ska få sin röst hörd i diskussionen om Östersjön.

Tack vare finansiellt stöd från några företag och privatpersoner kan skolor gratis beställa så kallade Östersjöambassadörer som kommer och berättar om Östersjöns natur och vilka påverkningsmöjligheter barn har. Med hjälp av musiker och konstnärer kan barnen få sin röst hörd genom att skriva låtar, måla tavlor eller göra egna videor. Materialet samlas till en nätprotest som renodlas och skickas till riksdagen.

Ta vara på barnens idéer

På Isaks förskola har man engagerat sig i protesten bland annat genom att låta barnen, tillsammans med en konstnär, måla det de tycker att är det vackraste med Östersjön.

Liisa Ulander, förskollärare i Botby lågstadieskola i Helsingfors, tycker att det är trevligt och välkommet med initiativ som kommer direkt från barnen.

glad kvinna står i teckningssal
Bildtext Lisa Ulander är Isaks förskollärare, hon nappade på hans idé.
Bild: Nina Sederlöf/YLE

- Det står i den nya läroplanen, som träder i kraft år 2016, att de vuxna i skolan ska ta vara på barnens idéer och att föräldrarna också medverkar i vårt arbete. Det blir en växelverkan. Jag förväntar mig att det kommer mer och mer. Det behöver inte vara så storskaligt som det här, säger hon.

Liisa Ulander menar ändå att för mycket styrdokument inte heller är bra.

- Det kan leda till att man som pedagog fastnar i de styrda målen i stället för att med öppna sinnen ta emot barnens idéer och förslag och utveckla verksamheten ifrån det.

Pandoras ask

Två ledsna och initiativrika barn på en algig strand var startskottet till en protest som med vuxnas hjälp och vägledning kulminerar i Barnens Östersjöprotest som intar Narinkens torg den 26 maj. Det blir en glad demonstration för ett renare hav.

Julia Korkman är glad över att projektet fått synlighet.

- Inte hade jag trott att det här skulle bli så här uppmärksammat. Jag hade ingen aning om vilken Pandoras ask jag öppnade. Men det är viktigt att man ger barnen möjlighet att delta i den här typens diskussioner.

Familjeliv: Podcast: När barnen räddar Östersjön

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan