Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Villkorligt fängelse och samhällstjänst i Pete-domen

Från 2015
Uppdaterad 30.04.2015 15:26.
Räddningshelikoptern Pete vid Österbottens räddningsverk i Vasa.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE

Det blir villkorligt fängelse och ersättningar på flera hundratusen i den så kallade Pete-rättegången. Däremot slipper verksamhetsledaren betala 1,3 miljoner euro i skadestånd åt Penningautomatföreningen RAY.

Verksamhetsledaren för stödföreningen för räddningshelikoptern Pete döms till villkorligt fängelse i ett år och sex månader. Han döms för grovt skattebedrägeri och missbruk av förtroendeställning. Han ska betala 70 000 euro åt Petes konkursbo.

Verksamhetsledaren och två styrelsemedlemmar i stödföreningen för Pete ska totalt betala 380 000 euro till skatteförvaltningen. Verksamhetsledaren döms också till 80 timmar samhällstjänst som tilläggsstraff. Han får också näringsförbud i fem år.

Slipper miljonersättning

Tingsrätten förkastade däremot åtalet om penninginsamlingsbrott liksom åtalet för grovt subventionsbedrägeri.
Det innebär att verksamhetsledaren slipper ersätta Penningautomatföreningen RAY:s krav på 1,3 miljoner euro i skadestånd.

Tingsrätten ansåg att det inte bevisats att föreningen skulle ha brutit mot bidragsvillkoren som åklagaren påstod. Enligt åtalet skulle stödföreningen ha hemlighållit för bidragsgivaren att vårdnivån höjts i helikoptern. Från penningautomatföreningens sida ansåg man att det bröt mot villkoren för bidragen.

Totalt åtalades sex personer. För tre styrelsemedlemmar förkastades alla åtal. För de två styrelsemedlemmar som blev dömda var rubriceringen grovt skattebedrägeri.

Inga kommentarer från åklagare eller försvarsadvokat

Varken försvarets representant, Kirsi Hägglund eller åklagaren Lilja Limingoja vill i det här skedet kommentera domen och en eventuell fortsättning i högre rättsinstans.