Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Trä-Anttila borde bli kulturarv

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2015 08:25.
Närbild av Trä-Anttila
Bildtext Trä-Anttila är en av de sista gamla byggnaderna i Lojo centrum.
Bild: Yle/Veronica Montén

Den gamla skolan Trä-Anttila i Lojo centrum borde utnämnas till Finlands mest hotade kulturarv år 2015. Det anser den finska hembygdsföreningen i Lojo, Lohjan kotiseutuyhdistys.

Det är medborgarorganisationen Europa Nostra Finland som söker de mest hotade kulturarven i landet.

Hotade kulturobjek från olika länder tävlar sedan om att få delta i Europa Nostras och Europeiska investeringsbankens gemensamma projekt, som kan ge både offentliga och privata medel. Meningen är att pengarna ska användas för att föbättra situationen för de hotade kulturarven.

Trä-Anttila i centrum av Lojo byggdes år 1917 och var ursprungligen en samskola. År 1995 tog yrkesskolan Luksia över byggnaden, men försöker nu bli av med den.

Många hot mot byggnaden

Hembygdsföreningen motiverar sin ansökan med att det finns flera hot mot byggnaden. Bland annat har en del beslutsfattare har kastat fram förslag om att byggnaden ska rivas och både Lojo stad och Luksia har meddelat att man inte har någon användning av byggnaden.

Föreningen skriver att huset är i gott skick och att många har visat intresse för det. Hittills har ingen gett något bud på byggnaden.

Föreningen Europa Nostra sökte för första gången efter Finlands mest hotade kulturarv år 2013. Då valdes restaurangen Wanha Jokela i Joensuu.