Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Språkpolitik stoppar upp skolrenovering

Från 2015
Förestådaren Helena Lönn utanför Sjökulla skola i Kyrkslätt.
Bildtext Föreståndaren Helena Lönn har sett sina elever jobba i oändamålsenliga utrymmen redan i sex år.
Bild: Johanna Minkkinen/YLE

I sex år har Sjökulla skola i Kyrkslätt väntat på en renovering. På finskt håll har det bland annat talats om en svenskspråkig lyxskola vid sjön.

Sjökulla skola är gammal vacker träbyggnad vid sjön Tampaja. Läget är idylliskt, men skolbyggnaden är i dåligt skick. Eftersom renoveringen skulle påbörjas redan för flera år sedan finns stora hål i väggar och trappor där man gjort fuktmätningar. I dag är frågan på nytt uppe i fullmäktige och på plats finns också lärare och elever från Sjökulla.

Trångt

Skolan är också trång: när man år 2009 beslutade att bygga ett nytt skolcentrum i Sjökulla stängdes Evitskogs skola och Evitskogsbarnen flyttade in i Sjökulla. Det betyder bland annat att en klass jobbar i matsalen medan diskmaskinerna surrar, att 75 elever delar på tre toaletter och att tio lärare samsas i ett lärarrum byggt för tre lärare. I ett av klassrummen finns en luftrenare, eftersom luftfuktigheten har konstaterats vara för hög.

Lärarrummet i Sjökulla skola i Kyrkslätt. Dimensionerat för tre, används av tio lärare.
Bildtext De här utrymmena ska räcka för tio lärare. Stolarna runt kaffebordet är sex.
Bild: Johanna Minkkinen/YLE

- Det är skandal att en årskull har gått hela lågstadiet i oändamålsenliga utrymmen. Det påverkar ju också undervisningen så att läroplanen inte kan följas till fullo, säger SFP:s fullmäktigledamot Anders Adlercreutz.

Språkpolitik

Både Adlercreutz och skolans föreståndare Helena Lönn pekar på språkpolitik som en orsak till att hela skolprojektet dragit så mycket ut på tiden.

- De svenskspråkiga håller på det svenska, men inom alla andra partier finns det röster både för och emot, säger Helena Lönn.

Hon tycker att också de svenskspråkiga barnen måste ha rätt till moderna ändamålsenliga utrymmen.

Enligt henne har väntan varit jobbigast, hade man från början fått veta att det nya skolcentret står färdigt till exempel 2017 hade det varit lättare att anpassa sig.

Många ifrågasätter

- Det här projektet har ifrågasatts på ett helt annat sätt än andra projekt i kommunen. Andra projekt har indexjusterats utan problem, men Sjökulla har inte indexjusterats sedan 2011, säger Anders Adlercreutz.

I väntan på att Sjökulla skolcentrum ska få grönt ljus har också vanligt underhåll blivit ogjort.

- Skolhuset är väldigt slitet och svårt att hålla rent, säger Helena Lönn.

Tanken är att Sjökulla skola ska renoveras och samtidigt få nya klassrum. När skolcentret är klart, ska också Oitbacka skola stänga och eleverna flytta in i den nya skolan. Dessutom ska ett helt daghem flytta in i nya utrymmen. Tillbyggnaden från 1984 är i relativt gott skick, och behöver bara några mindre justeringar.

Sjökulla skola i Kyrkslätt. OBS! På bilden tillbyggnaden från 1984.
Bildtext Tillbyggnaden från 1984 har en av kommunens finaste gymnastiksalar. Det skulle vara synd att inte utnyttja byggnaden som är i relativit gott skick, säger föreståndaren Helena Lönn.
Bild: Johanna Minkkinen/YLE

Sjökulla skolcentrum har inte hållit den ursprungliga budgeten på fem miljoner euro, utan behöver två miljoner till.

- Det handlar om helt rimliga kvadratmeterpriser, säger Anders Adlercreutz.

SFP får ta hand om de svenska barnen

Han poängterar att det finns många beslutsfattare som tar de svenskspråkiga barnen i beaktande, men samtidigt finns högljudda personer tycker att de svenskspråkiga barnens situation inte berör dem.

- Det finns många som tycker att SFP ensamt ska ta hand om de svenskspråkiga barnens behov.

Häftig debatt

Debatten kring Sjökulla skola har tidvid varit hätsk. Det har talats om en svenskspråkig lyxskola med utsikt över sjön och insinuerats att de svenskspråkiga barnen i Kyrkslätt har det bättre än de finskspråkiga. Ordföranden för Sannfinländarnas fullmäktigegrupp Pekka Sinisalo hör till dem som från början ville att man i stället hade byggt en ny skola i Lappböle med goda trafikförbindelser.

- Det kostade åtta miljoner att bygga Vuorenmäen koulu i Veikkola. Nu vill man sätta sju miljoner euro på att renovera en skola för betydligt färre svenskspråkiga elever. Det är orimligt, säger Sinisalo.

På måndag kommer Sinisalo ändå att föreslå att Sannfinländarna är för att Sjökulla skolcentrum förverkligas.

- Nu får det nog gå vidare. Det här roendet och hopandet är hopplöst.

Också Pekka Sinisalo har känt av den häftiga debatten kring ämnet.

- Jag har till och med blivit stannad på stan.

När beslutet att bygga Sjökulla skolcentrum fattades 2009 visade uträkningar att alternativet är billigare än att bygga en ny skola. Helena Lönn tycker också att det skulle kännas onödigtt med en helt ny skola, eftersom tillbyggnaden från 1984 då skulle bli oanvänd.

- Vi har till exempel en bra slöjdsal och en av de finaste gymnastiksalarna i hela kommunen.