Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Musik för arbetare

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Willie Nelsons gitarr
Bildtext Willie Nelsons gitarr.
Bild: EPA / Steve Pope

Vi är många som gärna piggar upp vår arbetsdag med att låta något musikprogram från radion spela i bakgrunden. Kommer rätt låt vid rätt tillfälle kan man på bara tre minuter glömma en hel veckas dynga. Eller åtminstone få en att känna att man inte är ensam i sitt onda öde.

Vid sidan av kärlek, sex, religion, bilar, alkohol och kanske tusen andra saker är arbete ett av våra vanligaste teman inom musiken. Det är t.o.m. så pass vanligt att det finns en speciell musikgenre för s.k. arbetssånger.

För människan har egentligen i alla tider försökt lätta upp sin arbetsbörda med en sång. Till en början mestadels i samband med jordbruk, men även i hemmet och till havs (s.k. shanty).

Blues och protestsånger

Ofta förknippar vi arbetssånger med de svarta slavarna i USA som på 1800-talet sjöng under jobbet för att dels få kraft att orka fortsätta och dels finna tröst i deras mycket tunga tillvaro. Det var vanligt att sången ackompanjerades av ljudet från diverse vektyg som spadar och hackor. Det brukar sägas att det var då bluesen föddes.

När det moderna industrisamhället uppstod i början av 1900-talet fick vi samtidigt en ny kategori arbetarsånger som baserade sig på brittisk och nordamerikansk folkmusik, men där texterna inte längre var t.ex. pastorala, utan handlade om industriarbetarens liv och vardag. Det här var således en av upptakterna till det som skulle bli protestsånger.

Det i all korthet om arbetssånger.

Men hurdana arbetssånger finns det då för dagens moderna arbetare? Det är ju inte längre så många som plockar bomull eller vänder åkern för hand med hacka och spade. Nej, kanske inte. Men även om arbetsuppgifterna måhända har förändrats under årens lopp, så har känslan likväl bestått. Därför kommer här några förhållandevis klassiska arbetssånger, men i kanske något mindre kända versioner.

Lisa Miskovsky & Christian Kjellvander / Hanna från Arlöv

Nationalteaterns klassiker här i fin tappning med Lisa Miskovsky och Christian Kjellvander. Hittas på plattan Nationalsånger – Hymner från Vågen och EPAs torg där Sveriges rockelit tolkar Nationalteatern. Det här är en av de bästa versionerna på den skivan.

Jeff Beck & Billy Gibbons / Sixteen Tons

Sixteen Tons förknippas ju alltid med Tennessee Ernie Ford, men det var countrysångaren Merle Travis som gav ut originalet redan år 1946. Den här versionen är av litet modernare slag med Jeff Beck och Billy Gibbons från ZZ Top.

Nina Simone / Work Song

Det var jazzmusikern Nat Adderley som år 1960 skrev och spelade in en första instrumental version av Work Song. Den mest kända versionen är kanske med hans bror Cannonball Adderley. Men den bästa är med Nina Simone. Texten är skriven av Oscar Brown Jr. som även själv spelade in en egen version av Work Song. Med tiden har den blivit något av en jazzstandard. Men den bästa versionen är fortfarande med Nina Simone.

Jackie Wilson & Count Basie / Chain Gang

Chain Gang är en känd Sam Cooke-låt. Och han gör förstås en fantastisk version av den. Men den här tolkningen där Jackie "Reet Petite" Wilson och jazzlegenden Count Basie kommer samman lyckas ändå hitta nya dimensioner i stycket.

Relient K / Manic Monday

Ja, det är Bangles-låten. Skriven av Prince under pseudonymen Christopher. Den här versionen är med det kristna rockbandet Relient K. De är med här långt för att de varit litet kreativa och ändrat i texten från "he tells me in his bedroom voice, c'mon honey, let's go make some noise" till "he said to me in his Quiet Riot voice: C'mon feel the noise". Litet skoj.

Rage Against The Machine / Maggie's Farm

Maggie's Farm är naturligtvis en klassisk Bob Dylan-arbetarlåt. Men när Rage Against The Machine tar sig an den kommer verkligen den arga och besvikna texten fram ännu mer.

Devo / Working In A Coalmine

Allen Toussaint är mannen som skrev denna klassiker, men det var Lee Dorsey som sjöng in den idag fortfarande mest kända versionen. År 1981 spelade Devo in deras inspirerade tolkning som blev en osannolik topp-10-hit på Nya Zealand.

Peter Sellers / A Hard Day's Night

Ja, visst är det ju Beatles-låten. Men här i en härligt teatralisk tolkning med den evige Peter Sellers.

USA For Africa / Banana Boat Song

Till sist en liten påminnelse om att det faktiskt kan vara ganska skoj på jobbet emellanåt. När USA For Africa sjöng in We Are The World utbröt den stora kören med idel ädel musikaliska legender i en spontan hyllning till en av de hårdast arbetande artisterna i deras sällskap – Harry Belafonte.

Mer om ämnet på Yle Arenan