Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kritik mot Hesburger – blandar dansk färs i biffen

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2015 11:20.
hesburgerskylt
Bild: Yle/Stella Brunberg

Tidigare skyltade snabbmatskedjan Hesburger med helfinskt kött i hamburgarna, nu ger bolaget avkall på det inhemska. Producentorganisationerna är kritiska.

På Hesburger uppger man att orsaken är bristen på finskt kött. Köttet i hamburgerbiffarna är beroende på tillgången antingen finskt eller danskt. Andelen utländskt kött vill Hesburger inte avslöja. Kycklingbiffarna av helt kött är enligt Hesburger från finska gårdar medan kycklingköttet i övriga produkter liksom baconköttet kommer från olika EU-länder. Hamburgerbiffarna tillverkas i Åbo av Kaivon Liha Kaunismaa. Det danska inslaget har funnits i biffarna sedan maj 2013.

Saken uppdagades då Jan-Ove Nyman, verksamhetsledare för Österbottens svenska producentförbund, skrev ett öppet brev till Åbobolagets verkställande direktör Kari Salmela. Brevet publicerades även i Nymans blogg och på Facebook. Nyman illustrerade bloggtexten med en bild där han klipper sönder sitt bonuskort till hamburgerkedjan.

Helena Fabritius, verksamhetsledare för producentorganisationen i Åboland, säger sig vara överraskad. Hon minns hamburgerkedjans tidigare kampanjer där bolaget marknadsförde sig med inhemskt kött.

– Det är bra att saken kommer till kännedom och att konsumenterna utgående från det kan göra sitt val.

Fabritius tror att helomvändningen är en prisfråga i första hand. Hon tror att det också kan vara som hamburgerkedjan säger, alltså att det tidvis är svårt att få tag i sådana köttstycken som de vill köpa.

Befarar antibiotika och sjukdomar

Hon säger att produktionen är ren i Finland och att köttprodukterna är säkra här. Om råvaran kommer från Danmark eller Tyskland är det möjligt att det i produktionen använts antibiotika eller att det i köttet finns sjukdomar som inte finns i Finland.

– Visst skulle det vara att föredra att använda inhemska produkter. Nog känner jag mig lite lurad, jag hoppas att konsumenterna ifrågasätter och frågar efter ursprunget på råvarorna.

Fabritius säger att det går att öka på köttproduktionen i Finland, men det kräver att det finns en efterfrågan. De stora affärskedjorna och restaurangerna har också en avgörande roll, menar hon.

– Om man importerar utländskt kött, så är det väldigt svårt att producera mera och få en avsättning för det.

Hoppas på bojkott

Fabritius slutade för flera år sedan att sätta sin fot på konkurrenten McDonald's restauranger efter att kedjan slutade med finskt kött. Nu hoppas hon att snabbmatssugna börjar undvika Hesburger.

– Jag hoppas att konsumenterna gör det och visar sin åsikt. Inte att de endast röstar med fötterna utan att de också berättar varför de gör så. Då har företaget en möjlighet att profilera sig på nytt.