Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Inget rymdskrot på första maj

Från 2015
Uppdaterad 30.04.2015 16:44.
Rymdfarkosten är utom kontroll och kommer att störta
Bildtext Rymdfarkosten sköts upp den 28 april
Bild: Roscosmos / EPA

En obemannad rysk rymdfarkost har snurrat runt jorden sedan i tisdags och kommer att störta inom en vecka. Den som är ute och firar första maj behöver ändå inte oroa sig för att träffas av bråte.

Radioteleskopet ALMA i Chile och Svenska Yles Marcus Rosenlund.
Bildtext Vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund säger att chanserna att återfå kontrollen över farkosten är små.
Bild: Marcus Rosenlund

Ryska rymdmyndigheter tappade kontrollen över farkosten strax efter starten i tisdags. Rymdfarkosten skulle leverera förnödenheter och utrustning till den internationella rymdsstationen ISS. Försöken att få kontakt med farkosten har hittills inte lyckats och chanserna är minimala.

– Den flyger över Ryssland med jämna mellanrum och det är under det korta tidsfönstret som markkontrollen måste försöka kommunicera med den. När den sedan flyger förbi måste de vänta ett varv innan den kommer på nytt, säger Marcus Rosenlund som är vetenskapsredaktör på Svenska Yle.

Rymdfarkosten studsar på sin bana

Vad som fick rymdmyndigheterna att tappa kontrollen över farkosten är ännu oklart. Genast då den hade nått rätt höjd på sin bana så började den snurra runt. Ombord på den obemannade rymdfarkosten finns bland annat mat, vatten, kläder, reservdelar, syre och bränsle.

Den som är nyfiken kan följa med rymdfarkostens färd. Om man är observant ser man att den åker upp och ner på olika höjd, helt som om den skulle studsa.

På ett dygn hinner den åka ungefär 15 varv runt jorden.

– Det kan bero på att den är på en elliptisk bana runt jorden. Därför har den inte hela tiden samma avstånd till jordytan, säger Mikael Granvik, som är docent i astronomi vid Helsingfors universitet.

Rymdfarkosten rör sig på 260 till 270 kilometers höjd.

– Ett varv runt jorden tar ungefär 1,5 timme, säger Granvik. På ett dygn hinner den åka ungefär 15 varv runt jorden.

Kommer att störta inom en vecka

Förr eller senare kommer rymdfarkosten att krascha mot jorden. Det går ännu inte att förutspå när det ska hända.

– För tillfället är det helt omöjligt att säga när den kommer ner, säger Granvik. Det har gjorts prognoser där man räknar med att den kommer ner ungefär den 9 maj, men i praktiken kan den komma ner den 7 eller den 11 maj också.

Det går inte heller att säga var på jorden farkosten kommer att störta. När den kommer ner kan det vara var som helst under dess bana, säger vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund.

– De här farkosterna är designade för att brinna upp under återinträdet i atmosfären. I normala fall kontrollerar man det hela så att de faller ner över obebodda trakter. Det finns en massa tomma ytor på jordklotet där man kan ta ner en rymdfarkost utan att orsaka fara.

Ingen orsak till oro under första maj-firandet

Varje dag trillar det ner minst tvåhundra ton stenbråte från rymden.

Nu är saker och ting ändå lite annorlunda, eftersom ingen har kontroll över den här farkosten. Man behöver ändå inte vara räd för att bli träffad av den, säger Rosenlund.

– I princip kan den ramla ner var som helst, men det är ändå väldigt osannolikt att den skulle utgöra någon fara för oss människor.

Det finns alltså ingen orsak att ställa in sin första maj-picnic på grund av rädsla för att träffas av rymdskrot.

– Man kan vara helt lugn. Varje dag trillar det ner minst tvåhundra ton stenbråte från rymden. Den här farkosten väger tre ton och det allra mesta kommer att brinna upp i atmosfären. Och hur som helst så hinner det inte ske före första maj, försäkrar Rosenlund.