Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Viirus tog ställning mot rasism

Uppdaterad 08.05.2015 15:04.
Ballonger med antirastistiska budskap flyger i väg.
Bildtext Ballonger med antirasistiska budskap släpptes i väg från Hagnäs bro.

På valborgsmässoaftonen intog en brokig skara scenen på Teater Viirus. Journalister, ståuppkomiker, musiker, dansörer m.fl. uppträdde för att ta ställning mot rasism, för medmänsklighet och solidaritet.

Manifestation mot rasism drog fullt hus på Teater Viirus i Helsingfors på torsdagskvällen. Manifestationen är en vappenfest vars intäkter går till FN:s flyktingorgan UNHCR. Matilda von Weissenberg, administrativ ledare på Teater Viirus och en av initiativtagarna till kvällens evenemang, säger att en krypande känsla av obehag mot samtidigt både dolda men likväl godkända rasistiska tendenser i samhällsdebatten gav teatern tanken om att ordna ett evenemang som klart tar ställning mot utvecklingen. Manifestation mot rasism är teater Viirus inlägg i debatten om rasism.

– Vi är inte politiker och vi har inte mycket makt, men vi vill göra det klart att det finns människor som står för något annat än rasism, trots att främlingsfientlighet får så mycket utrymme i debatten, säger von Weissenberg.

“Förlåt för rasismen”

Publiken fick ta del av ställningstaganden som uttrycktes med hjälp av musik, film, ord och rörelse. Den första att inta scenen var ståuppkomikern och programledaren Ali Jahangiri. Återkommande teman i Jahangiris komik är rasism och fördomar mot invandrare. På Teater Viirus scen bad Jahangiri om ursäkt för rasismen.

– Förr fanns det inte rasism i Finland. När vi invandrare kom hämtade vi rasismen med oss. Förlåt för det. Nå nej, men alltså vem skulle ni ha diskriminerat - ni hade en rom och två finlandssvenskar, ironiserade Jahangiri framför en skrattande publik.

Rasism och invandring berör Jahangiri personligen och han anser att han därför är i en bra ställning att tala om dessa ämnen. Efter att ha klivit ner från scenen berättar Jahangiri att han inte alls är ledsen.

– Alla invandrare måste hela tiden be om ursäkt för allt som händer så jag tänkte - varför inte till och med be om ursäkt för rasismen med en gång. Men rasismen verkar nog plåga rasister som Jussi Halla-aho ännu mer än den plågar mig.

Trots att Jahangiri behandlar svåra och aktuella teman säger han att han inte egentligen strävar någonstans med sin komik.

– Målet är egentligen bara att människor ska komma och titta, ha det roligt och njuta av kvällen. Om ståuppkomiker hade någon som helst makt att ändra på saker och ting skulle vi redan ha gjort det. Komiker har ju alltid existerat.

“Alex Stubb:” #positivutmaning

Det tunga temat till trots önskade Viirus att kvällen skulle ha en positiv framtoning och det märktes genom att programmet var en blandning av både allvarsamma talturer samt komik, musik och dans. För komiken stod, förutom Ali Jahangiri, bland annat Christoffer Strandberg med sin imitation av Alexander Stubb. Konferencier Pelle Heikkilä intervjuade “Alex Stubb” om rasism och hans svar väckte skrattsalvor i publiken.

– Som statsminister fick jag ta del av en massa undersökningar som visar att man kan bli ledsen om nån är dum med en. Men jag skulle vilja vända på planksteken i stället. I Finland tenderar vi att falla ner i negativitetsgropen, varför inte se det här som en positiv utmaning? Det är en attitydfråga: vill man vara offer eller vill man skita i problemet och party istället!

“Vi ska inte slänga rasiststämpeln i pannan på folk automatiskt”

För allvaret stod bland annat journalisten Marianne Lydén och filmregissören Naima Mohamud.

Marianne Lydén efterlyste genuin dialog mellan människor som har olika åsikter. Lydén lyfte i sin taltur fram att samtidigt som det är viktigt att känna igen och fördöma rasism är det också viktigt att man inte lägger upp skyddsmurar och kallar allt rasism. Att stämpla allt som rasism gynnar ingen menar Lydén, tvärtom.

– Vi har inte råd med mer polarisering.

Naima Mohamud yttrade bland annat sin oro för att folk flyttar bort från Finland på grund av rasismen.

– Om man redan som barn känner att folk inte gillar en av orsaker man inte en själv kan påverka kan det ha långtgående konsekvenser. I skolor klarar man inte alltid av att skilja mellan mobbning och rasism. Men det finns en tydlig skillnad bara i det att mobbningen kan ta slut, men rasismen försvinner inte efter att man gått ut skolan. Kreativa människor med invandrarbakgrund flyttar bort från Finland på grund av rasismen och människor med ett självförtroende som förstörts av rasismen blir kvar. Det här är dåligt för Finland på många plan, menade Mohamud.

Politiker på plats

Trots att inga politiker var inbjudna att tala på teater Viirus scen satt ett antal i publiken, däribland f.d. minoritetsombudsman och nuvarande riksdagsledamot Eva Biaudet. Biaudet anser att Finland på något plan är ett öppnare land än för t.ex. fem år sedan då hon inledde sitt arbete som minoritetsombudsman. Samtidigt ser hon förändringar i samhällsdebatten.

– Den politiska verkligheten har gått bakåt och det har blivit rumsrent att flörta med rasism.

Biaudet påpekar också att det kan vara svårt att skapa sig en balanserad bild av verkligheten för att det hårda lätt kan täcka den positiva utvecklingen som skett. Att bekämpa rasismen är besvärligt tycker Biaudet, dels för att det florerar så mycket hatprat som lagstiftningen inte kan rå på. Det bästa och enda vi kan göra enligt Biaudet är att ingripa då vi vittnar rasistiska påhopp eller då bekanta uttalar sig rasistiskt. Biaudet säger att det är viktigt att personer som utsätts för rasism får erkänsla för det de utsätts för. Det är viktigt att utsatta personer får en känsla av att någon annan faktiskt ser vad som pågår och visar att de står med den utsatta emot rasismen.

– Så visar vi också var samhället står.

Ord mot rasism

Under kvällens lopp kunde publiken twittra under hashtaggen #wordsagainstracism och skriva “ord mot rasism” på ballonger. Som ett av kvällens sista nummer läste Oskar Pöysti upp ett urval av publikens budskap. Därefter försvann ballongerna och en stund senare kunde publiken följa med hur deras budskap delades med världen, eller Helsingfors, då ballongerna fick flyga i väg från Hagnäs bro.