Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anarkister firade första maj

Från 2015
Anarkisternas förstamajmarsch i Helsingfors 2015.
Bild: Yle / Dan Granqvist

Några hundra anarkister marscherade i Helsingfors och Tammerfors under första maj.

Anarkisterna firar första maj för att hedra minnet av offren i den så kallade Haymarket-massakern år 1886 i Chicago. Då sköts strejkande arbetare ihjäl av polis.

Stefan vill ha anarki

En av de marscherande anarkisterna är finlandssvenska Stefan. Han önskar att Finland ska bli en anarkistisk stat.

- Den representativa demokratin är egentligen ingen demokrati alls. Vi anarkister vill ha direkt demokrati där var och en får besluta om sina egna angelägenheter på lokalplanet.

Till vardags är Stefan lagerarbetare och hobbymusiker. Han tycker ändå inte att det är någon brådska med att införa anarki i Finland.

- Det är en långsam process som sker steg för steg. Själv jobbar jag för anarkin genom att diskutera med människor och försöka få dem att öppna ögonen.

Anarkisten Stefan vill vara anonym under marschen på första maj.
Bildtext Stefan vill inte visa sitt ansikte – han är inte rädd för att bli igenkänd av myndigheterna, men nog av nynazister.

Många demonstranter bär mask

Anna är iklädd en teatermask för att dölja sitt ansikte då hon går i demonstrationståget. Hon medger generat att hon röstade i valet.

- Jag är säkert ganska avvikande här eftersom jag röstade, säger hon.

Hon berättar att hon marscherar av solidaritet med en kompis som blev illa behandlad av polisen under förra årets anarkistmarsch.

Ifjol utbröt bråk på Järnvägstorget i Helsingfors och flera demonstranter anhölls. I år gick det lugnare till och endast ett par fönster krossades.

Anarkister marscherade i Helsingfors.
Bildtext Anna bär mask på demonstrationer.

Anarkister i kläm i Ryssland

Också några ryska studenter deltar i anarkistmarschen. Ivan har ett Leninmärke på bröstet och kallar sig vänsterradikal snarare än anarkist.

- Det är farligt att vara politiskt oppositionell i Ryssland i dessa dagar. Anarkister, vänsteraktivister och överhuvudtaget all demokratisk opposition förtrycks, säger Ivan.

Under år 2012 förekom det ofta politiska demonstrationer i Ryssland.

-Men efter övertagandet av Krim och kriget i Ukraina har protesterna mot Putin tystnat, säger Ivan.

Diskussion om artikeln