Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nattens vargar släpptes in i Finland

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2015 10:51.
Alexander Saldostanov, ledare av Nattens Vargar, i S:t Petersburg den 2 maj 2015.
Bildtext Alexander Zaldostanov, ledare av Nattens Vargar, i S:t Petersburg den 2 maj.

Två män som tros höra till den extremnationalistiska ryska motorcykelklubben Nattens vargar har släppts in i Finland. Det bekräftar gränsbevakningen för Yle.

Den ena av männen anlände i torsdags till Helsingfors och fortsatte genast med färja till Sverige. Den andra anlände på fredag kväll via en gränsövergång i sydöstra Finland.

Enligt gränsbevakningen hade båda männen giltiga resedokument.

Motorcykelklubben skulle köra genom Europa till Berlin för att fira 70-årsdagen av Andra världskrigets slut.

Men i måndags stoppade Polen klubbens inresa av säkerhetsskäl och efter det fick en del av medlemmarna inreseförbud i hela Schengenområdet.

Ledare för Nattens vargar: Tack, Finland!

Aleksandr "Kirurgen" Zaldostanov, som leder Nattens Vargar, vill nu tacka finländarna.

Zaldostanov, även känd som "Kirurgen" hade rest från Moskva till S:t Petersburg för att leda motoristernas traditionella öppning av vårsäsongen. Han kommenterade Nattens Vargars resa till Berlin för Yles reporter Antti Kuronen i S:t Petersburg på lördagen.

- Till finländarna vill jag först säga tack för att ni släppte in våra motorister. Ni gav inte efter för Europas galenskaper. Ni har en självständig politik i EU och ett eget synsätt på Segerdagen.

"Kirurgen" menar att Nattens Vargar trots motgångarna kommer att genomföra sin marsch i Berlin.

- Vi gör något ädelt och heligt. Ju mer EU:s makthavare försöker stoppa oss, desto mer hjälper människor oss. Många vill ansluta sig till oss. Om vi inte själv lyckas ta oss dit, så finns det mycket ryssar i Berlin som lovat att delta. De har sagt att de till och med kan köpa motorcyklar vid behov, säger Zaldostanov.

Vårsäsongsöppningen som ordnas för motoristerna i S:t Petersburg samlar åtminstone ett par tusen motorister. Den ordnas av Nattens vargars avdelning i S:t Petersburg, och i år var Segerdagen starkt närvarande. "Kirurgen" ledde det massiva motorcykeltåget genom staden på lördagen.

Diskussion om artikeln