Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1986

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Belgiska Sandra Kim tog hem vinsten i Eurovisionen år 1986.
Bildtext Belgiska Sandra Kim tog hem vinsten i Eurovisionen år 1986.
Bild: EBU

Belgiens Sandra Kim blev den yngsta segraren någonsin. Tävlingsbidrag nummer 500 uppfördes och Norge var först med en dragartist på scenen.

Den 31:a Eurovisionen arrangerades i Bergen och Norge stod för första gången värd för sångtävlingen. Finland var nu det enda Skandinaviska landet som inte hade vunnit Eurovisionen. På plats i Grieghallen fanns också den kungliga familjen. Scenen var formad som ett isberg och lystes upp av lampor i olika färger.

Legenden Ossi Runne

Finlands representant hette Kari Kuivalainen och låten som han sjöng var Päivä kahden ihmisen. Bidraget slutade på femtonde plats. Innan Kari klev upp på scenen bad programledaren Åse Kleveland publiken ge en stor applåd för den finska dirigenten Ossi Runne, det var nämligen tjugonde gången som han stod framför den stora Eurovisionsorkestern. Han skulle återvända ännu tre gånger innan han gav över till yngre krafter.

Island var med för första gången. De tävlade med upptempolåten Gleðibankinn (ungefär Glädjebanken) som slutade på sextonde plats, en placering sämre än Finlands. En av artisterna i den isländska gruppen ICY var Eiríkur Hauksson som senare också deltog som soloakt i Eurovisionen i Finland år 2007. Han är också bekant för många nordbor från panelen i Inför Eurovision song contest.

Låt nummer 500 uppfördes i Bergen. Det var Luxemburgs Sherisse Laurence med L’amour de ma vie som fick den äran. Låten kom trea i tävlingen.

Värdlandet Norges bidrag hette Romeo och framfördes av Ketil Stokkan. Med sig på scenen hade Ketil två dansare klädda i franska 1700-talskläder. Den ena var en man i klänning, och därmed blev Norge det första landet att tävla med en dragartist. Bidraget slutade på tolfte plats.

Segrade gjorde Belgiens Sandra Kim. Sångerskan hade påstått sig vara 15 år gammal, men efter tävlingen avslöjade hon att hon bara var 13 år. Hon var och fortfarande är den yngsta personen att vinna Eurovisionen. Varför sångarens manager ville ljuga om Sandra Kims ålder är också oklart, eftersom det inte fanns någon regel som dikterade hur gammal man måste vara för att delta i tävlingen.

I och med Belgiens vinst med J’aime la vie (ungefär Jag älskar livet) hade nu alla länder som deltog i den första Eurovisionen år 1956 vunnit tävlingen. Tillsvidare är det också Belgiens enda seger.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.