Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pressfrihet är både frihet och ansvar

Från 2015
Journalist i Myanmar kämpar för pressfrihet.
Bildtext Journalist i Myanmar kämpar för pressfrihet.
Bild: EPA/NYEIN CHAN NAING

Finland har i flera år legat i topp på Reportrar utan gränsers rankning i pressfrihet. I både världen och i Europa håller mediernas frihet ändå på att sjunka.

Den tredje maj firas den internationella pressfrihetsdagen. År 2014 var det värsta året för pressfriheten i världen på tio år – journalister både fängslades, mördades och kidnappades. Många länder har dessutom begränsat den fria journalistiken.

- Det är farligare för journalister att jobba. Under de senaste tio åren har mellan sex- och åttahundra journalister mist livet på jobbet, och det är mycket allvarligt, säger Ilkka Nousiainen, ordförande för Reportrar utan gränser i Finland.

Reportrar utan gränser, eller Reporters sans frontières, fyllde 30 år i april. Organisationen kämpar för informationsfrihet och stöder journalister i deras arbete runt hela världen. I dag lever bara en av sju människor i länder där pressfriheten är garanterad, enligt en rapport från organisationen Freedom House.

Pressfriheten i både Europa och den övriga världen har sjunkit de senaste åren. Trots att Finland toppar listan är vitsordet sämre än tidigare, och också skillnaderna de europeiska länderna emellan har ökat.

- Det blir värre hela tiden, i Europa och i världen. Det finns mycket desinformation, säger Nousiainen.

Enligt Ilkka Nousiainen måste medierna komma ihåg sitt ansvar då de förmedlar information. Felaktig information tär på pressfriheten, och det gör också de nedskärningar som många mediebolag gjort de senaste åren.

- Man måste alltid komma ihåg att hålla fast vid kvalitetsjournalistik, också i sådana här tider.

Diskussion om artikeln