Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fredssamtal om Syrien inleds

Från 2015
FN:s specialsändebud Staffan de Mistura.
Bildtext FN:s specialsändebud Staffan de Mistura kommer att leda fredssamtalen.
Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI

På måndagen börjar en tredje omgång samtal i Genéve om kriget i Syrien. Samtalen kommer att pågå under fem-sex veckor och leds av FN:s speciella sändebud Staffan De Mistura.

Vi är långt bort från politiken, väldigt långt borta.

Solen är varm i Damaskus och vattenspridarna i parken går på högtryck för att rädda det gröna gräset. Hannah och hennes vänner har inte hört om samtalen som ska börja i Genéve, de håller sig på avstånd från politiken.

En bit längre bort sitter Sarah, hon läser biologi på universitetet i närheten och vet att nya fredssamtal ska börja men har inte så stora förhoppningar.

- De kommer inte att göra någonting, säger Sarah uppgivet. Eftersom de inte kan. De kan inte göra någonting.

Samtalen kommer inte att föras direkt mellan de olika parterna utan FN:s speciella sändebud - Staffan De Mistura - kommer att samtala med var och en för att försöka hitta något som alla kan komma överens om för att sedan kunna fortsätta processen därifrån.

Här i parken är förhoppningarna alltså inte speciellt höga, inte heller när jag pratar med representanter för regeringen möts jag av någon större entusiasm.

Viktigast för den syriska regimen är att komma överens med omvärlden om att gränsen mot Turkiet måste stängas för terrorister och att länder som Saudiarabien och Qatar måste sluta finansiera rebellerna med pengar och vapen.

Några samtal med exempelvis jihadistgruppen IS kommer inte att föras, däremot med parter som i sin tur har kontakt med dem.

Den kristna minoriteten här i Syrien är en grupp som drabbats hårt av kriget och en av dess främsta företrädare, ärkebiskop Dionysius Jean Kawak, tror att de fem-sex veckor långa samtalen nu i vår inte kommer att lösa något så länge inte de inblandade stormakterna kommer överens.

- Jag tror inte på det som händer i Genéve. De inblandade stormakterna måste komma överens, annars kommer ingenting att hända.

Förutom att få stormakterna att närma sig varandra är det viktigt att, som biologistudenten Sarah uttrycker det, undersöka vilka olika fredsscenarier det går att föreställa sig.

- Att få alla människor att han samma idé om vad fred här innebär. Just nu har alla olika idéer.

Lasse Edfast