Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Somalisk kvinna: "Det somaliska samfundet måste reagera"

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2015 08:06.
Tågstationen i Mosabacka.
Bildtext Kvinnan som våldtogs steg av vid Mosabacka tågstation.
Bild: Mikko Stig / Lehtikuva

I dag inleds rättegången mot fem unga män, som åtalas för grov våldtäkt i gruppvåldtäktsfallet i Mosabacka i Helsingfors. Nu ifrågasätter en somalisk kvinna i Finland somaliernas vanor och uppfostran.

Det var i mars som fem unga män, alla med somalisk bakgrund, misstänktes för att ha våldtagit en ung kvinna nära tågstationen i Mosabacka.

Om de somaliska männen visar sig vara skyldiga till brottet är det väldigt beklagligt, tycker den 26-åriga, somaliska kvinnan Ujuni Ahmed, som nu ifrågasätter somaliernas vanor och attityder.

- Om det visar sig vara fem unga somaliska män som gjort sig skyldiga till gruppvåldtäkt, måste det somaliska samhället reagera. Vi måste själva börja jobba mot en förändring, säger Ahmed.

Att leva mellan två olika kulturer

Ujuni Ahmed har bott i Finland sedan tre års ålder. Att vara ungdom med somalisk bakgrund i Finland kan stundvis kännas som att leva mellan två olika kulturer, anser hon.

Å ena sidan tampas ungdomar med somalisk bakgrund med samma problem i skolan som infödda, finländska ungdomar. Å andra sidan är många av de här problemen, som droger, depression och sex, ännu tabubelagda i den somaliska kulturen.

Ahmed önskar att ungdomar med somalisk bakgrund skulle få tala om de här problemen hemma. Det somaliska samfundet borde visa ungdomarna att våldtäkt inte är accepterat.

- De här problemen försvinner inte fastän man inte talar om dem. Ändå finns det mycket i den somaliska kulturen som är tabu att tala om. Vi borde tala om problem som våldtäkt, oavsett hur svårt det än känns.

Hon efterlyser mera arbete för unga med somalisk bakgrund

För att förebygga segregation, måste det somaliska samhället visa mera förståelse för ungdomar med somalisk bakgrund.

Trots att somalierna står upp för varandra och rår om varandra, borde de också anpassa sig mera till den finländska kulturen i sitt sätt att tänka, uppfostra och utbilda sina barn, anser Ahmed.

- Vi lever i Finland år 2015. Somalierna måste acceptera tanken på att många ungdomar aldrig kommer att återvända till Somalia. Finland är vårt hem och somalierna borde leva och förbereda sina barn i enlighet med den tanken.

Hennes åsikter väcker kritiska röster

Trots sin ringa ålder är Ahmed är en kvinna med starka åsikter. Hennes ståndpunkter har väckt både positiva och negativa reaktioner inom det somaliska samhället.

Några har sagt att de tycker att det är fel att be om ursäkt för något som bara några somalier beskylls för, berättar Ahmed.

- Jag har aldrig sagt att vi måste be om ursäkt för vad någon annan somalier gör, men vi måste se över vad vi kan göra för att förhindra att det uppstår problem. Folk får ha olika åsikter, men det här är min, säger Ahmed.

Diskussion om artikeln