Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiska marktrupper till Jemen

Från 2015

Den saudiledda koalitionen har skickat sina första marktrupper till Jemen. Koalitionen har sedan mars utfört flygattacker men den har inte tidigare haft marktrupper i landet.

Tiotals soldater har anlänt till hamnstaden Aden i södra Jemen för att delta i strider om den internationella flygplatsen i staden, uppger jemenitiska regerings- och militärkällor.

Den saudiledda koalitionen förnekar att man skulle ha skickat några marktrupper alls.

- Jag försäkrar att inga trupper gick i land i Aden i dag, sade brigadgeneral Ahmed Assiri till en saudisk nyhetsbyrå på söndagen.

Den saudiledda koalitionen inledde flygattacker mot Iranstödda houthirebeller i mars efter att rebellerna hade tagit kontroll över stora delar av landet och börjat närma sig Aden där presidenten Abd Rabbu Mansur Hadi gömde sig.

Hadi flydde sedan till Saudiarabien, och houthirebellerna som krigar tillsammans med styrkor som är lojala till ex-presidenten Ali Abdullah Saleh, har vägrat att lägga ner vapnen trots internationella påtryckningar.

Sjukhuskällor uppger att 18 personer, de flesta av dem civila, dödades och 65 skadades i strider i Aden på lördagen. Åtminstone 1 200 personer har dödats i Jemen sedan slutet av mars.