Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska sympatier för Nattens vargar

Från 2015
Medlemmar från motorcykelblubben Nattens vargar i Slovakien på väg till Berlin för att fira andra världskrigets slut.
Bildtext Nattens vargar reser till Berlin för att minnas de sovjetiska veteraner som deltog i andra världskriget.
Bild: EPA/JAKUB GAVLAK

Det ryska extremnationalistiska motorcykelgänget Nattens vargar har väckt uppmärksamhet de senaste dagarna då EU inte velat öppna gränsen för organisationens medlemmar. Enligt Yles medarbetare Antti Kuronen har EU:s motstånd blivit en stor nyhet också i Ryssland.

- Det handlar om en klubb som spridit sig över hela Ryssland och som också finns i vissa grannländer. Det är ett nationalistiskt gäng med nära förbindelser till Putin och Kreml och de brukar bland annat föra kampanj för Kremls ärenden. Förra året var de till exempel på Krim när Ryssland annekterade Krim, säger Antti Kuronen som befinner sig i S:t Petersburg.

Motorcykelgänget Nattens vargar planerar att genomföra en marsch i Röda arméns fotspår från Östeuropa till Berlin för att fira andra världskrigets slut. Den 9 maj har det gått 70 år sedan Ryssland och dess allierade vann över nazisterna. En händelse som enligt Kuronen är ett stort tema i Ryssland i år.

Förra veckan stoppades ändå klubben av säkerhetsskäl vid den Polska gränsen och förbjöds vidare tillträde till Schengenområdet.

Ledaren på sanktionslista

Kuronen, som var med på motorcykelklubbens säsongsöppning i helgen, säger att EU:s motstånd beror på att motorcykelklubbens ledare Aleksandr Zaldostanov, även kallad Kirurgen, finns på EU:s sanktionslista.

- Eftersom motorcykelklubben deltog i annekteringen av Krim har EU inte velat släppa in klubben. Som jag har förstått det finns också hela organisationen på USA:s sanktionslista. Man upplever att det här är en del av Kremls propaganda i och med det spända läget mellan Öst och Väst.

Alexander Zaldostanov är ledare för det ryska MC-gänget Night Wolves.
Bildtext Ledaren Aleksandr "Kirurgen" Zaldostanov är vän med president Putin.
Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY

Förutom i EU har klubbens tillbakadragna inresetillstånd väckt uppmärksamhet också hemma i Ryssland.

- Det är en stor nyhet också i Ryssland och den här propagandan riktar sig framför allt till Ryssland. Här får Kirurgen och Nattens vargar mycket sympatier. Ryssarna kan inte förstå varför EU skulle förhindra dem att åka till Berlin då det var Sovjetarmén som var med och krossade nazismen under andra världskriget.

Anlänt till Tyskland

I helgen bekräftade de finska gränsmyndigheterna för Yle att två av organisationens medlemmar släppts in till Finland. Åtminstone en av dem reste genast vidare.

Kuronen träffade ledaren Zaldostanov i lördags som då ville tacka det finska folket för deras välvillighet.

Inrikesminister Päivi Räsänen (KD) avkrävdes på söndagen en förklaring och sade att det inte var samma personer som stoppats vid den polska gränsen, utan att de två männen redan hade visum till Tyskland.

De senast uppgifterna om Nattens vargars frammarsch är att de första medlemmarna har anlänt till Tyskland där ett tiotal motorcyklister bevakas hårt av polisen. Medlemmarna ska ha tagit sig in i EU via Slovakien.