Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Med karta och kompass

Från 2015
Uppdaterad 02.06.2016 11:19.
Alexandra Brenner ute och orienterar i skogen.
Bildtext Alexandra Brenner rekommenderar orientering åt alla.
Bild: Yle/Axel Nyman

Orientering är en sporthobby där man springer i skogen med en kompass, en emit-bricka (elektroniskt stämplings- och tidtagningssystem) och en karta. Man kan också springa på gatan och på andra ställen utom på förbjudna områden och på andras tomter. Det finns olika kartsymboler i kartan t.ex. en sten är märkt som en svart punkt, om det är sjö är den märkt med en stor blå fläck.

Träning

För att vara bra på att orientera måste man träna tillräckligt många gånger i veckan. För att förbättra sin kondition kan man gå på länk eller välja en lång orienteringsbana. När man vill förbättra på själva orienteringen lönar det sig välja en bana där det finns kontroller som är utsatta på svåra ställen.

Utrustning

Då när man orienterar i skogen behöver man ha en bra utrustning. Det är förbjudet enligt lag att orientera i shorts eller capribyxor för att kvistar och avhuggna träd kan skrapa benet och då kan du få sår och ärr. Man ska ha långbyxor och strumpor med lämpliga skor som man kan ha när man springer i skogen. De bästa skorna är spikskor.

Tävling

Man tävlar i skilda åldersgrupper. Om man t.ex. är en femtonårig flicka så orienterar man i grupp D15. Om man är en tolvårig pojke så orienterar man i H12. Den minsta klassen är 8RR. Det betyder fixpunkter. Man orienterar längs med ett band som ligger på marken eller längs med snitslar som är upphängda på träden och sedan är kontrollen bredvid bandet. Det finns också 12TR som betyder stödrutt som är annorlunda än RR. Skillnaden på RR och TR är att TR-banornas kontroller är en bit från bandet. RR finns i bara årsklass åtta och tio och TR finns bara i årsklass tolv. Resten av klasserna är bara helt vanliga. Klasserna är ända upp till årsklass 85. Man ska vara minst fem år gammal för att få tävla.

Kontrollerna som är i skogen är orange-vita av är en viss sorts tyg. Kontrollerna kan vara av helt olika nummer t.ex. kontroll nummer ett kan vara nummer 126 och kontroll nummer två kan vara nummer 56. Vissa kontroller kan vara så bra gömda att man inte ser dem direkt. I kartdefinitionen står det ofta om kontrollen är på en kulle eller om kontrollen är på eller under ett stup.

Annat

Före man börjar orientera skall man varje gång köpa en karta som kostar vanligtvis två euro. Jag rekommenderar orientering för både stora och små.

Alexandra Brenner, Winellska skolan i Kyrkslätt
Den här texten är skriven av en av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.