Akut brist på gympautrymme i Korsholm
Det är omöjligt för oss att följa läroplanen i gymnastik. Det säger Sonja Deniel, gymnastiklärare i Korsholms högstadium. Hon syftar på bristen på ändamålsenliga utrymmen.
- Med vissa elevgrupper är vi inne i gympasalen endast en gång per månad och då går det inte att fullfölja läroplanen, säger Deniel.
Problemet med för trång gympasal vid Korsholms högstadium är inget nytt, så har det varit i många år. Men enligt Deniel börjar det snart vara ett akut problem.
- Under de kommande två åren sjunker elevantalet till under 500, men sen stiger det igen till över 600. Och vart ska vi ta vägen då? Det måste finnas en plan B för var vi ska hålla till om några år.
En lösning kan vara på väg
Det kan finnas en ljusning på horisonten. Det finns ett förslag på en ny allaktivitetshall intill den planerade nya ungdomsgården i Smedsby. Hallen skulle vara 800-1 000 kvadratmeter.
- Den skulle vara tillgänglig för skolorna på dagen och för föreningarna på kvällarna, säger Marcus Beijar (SFP), ordförande för fritidsnämnden i Korsholm.
Förslaget på en allaktivitetshall går nu genom olika nämnder och kommunstyrelsen, sen tas den upp i fullmäktige i samband med budgetförhandlingarna.
När skulle den kunna stå klar om allt går bra?
- Jag vågar inte lova någonting, det är ungefär som att spela på lotto. Men vi har sagt att från 2018-19 och framåt skulle kunna vara realistiskt. Så om vi har bra flyt kanske inom 3-5 år, säger Beijar.
- Det skulle nog vara härligt. Men den borde komma snabbare med tanke på att elevantalet ökar om några år, säger Deniel.
#gillagympan
Yle Österbotten granskar gymnastikundervisningen. Hur upplever du gymnastikundervisningen i skolan? Varför finns det så många åsikter om gymnastiken? Hur borde undervisningen se ut?
Det här har vi gjort hittills:
- Tyck till om skolgymnastiken!
- Elevernas medverkan central i gymnastikundervisningen
- Alla hejar på varann på gympan
- Ådalens skola delar inte på flickor och pojkar
- Elever på rymmen är mera motiverade
- Akut brist på gympautrymmen i Korsholm
- Stora variationer i simundervisningen i Österbotten
- Privata krafter räddar simundervisningen
- "Alla ska tycka att gympan är rolig"
- Skev kroppsbild bland österbottniska ungdomar
Möglig och dammig hall används
I dag samsas 517 elever i högstadiets enda gymnastiksal. Den är uppbokad hela dagen, men räcker ändå inte till.
- Flera grupper delar på gympasalen, någon grupp gympar i korridoren och någon grupp är i den gamla tennishallen som är möglig och dammig, säger Deniel.
- För att inte tala om omklädningsutrymmena, där ska ibland 40-50 elever samsas om åtta duschar. Det är dessutom sjuor, åttor och nior blandade. Den här åldern är en väldigt känslig ålder, speciellt när det gäller att klä av sig inför andra. Eleverna ska inte behöva göra det i så här trånga utrymmen, säger Deniel.
- Jag och min klass har det ganska bra jämfört med andra, vi är bara två grupper samtidigt. Men min kompis, som har gympa när de är fyra grupper på samma gång, har varit tvungen att vara i tennishallen och det uppskattas verkligen inte, säger niondeklassaren Fanny Kesti.
Kommit i gång för sent
Det här är som sagt inget nytt problem, varför har inget hänt tidigare?
- Precis som på många andra ställen har vi kommit i gång för sent. Vi har haft många stora investeringar på gång samtidigt och då har det här projektet skjutits på framtiden, säger Beijar.
Vad står på önskelistan Fanny och Sonja?
- En ordentlig gympasal och så skulle vi gärna vilja simma oftare. Men det är väl inte realistiskt, säger Kesti.
- Först och främst en stor gympasal, en liten del skulle gärna få vara en spegelsal för dans. Sen skulle jag också gärna vilja ha en klättervägg, säger Deniel.
