Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Peter Emas lirar ungdomlig musik

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Peter Emas
Bildtext Peter Emas
Bild: Peter Emas

Redan med första singeln Tro hopp och kärlek märkte man att Peter Emas Ungdomsorkester var värda att hålla koll på. Men med Kronovägen X har de tagit ett par rejäla kliv framåt.

Det är sällan ny finlandssvensk musik får mig att tända till på samma vis som nya singeln Kronovägen X. Det är en låt som verkligen får en att lystra till. Kronovägen X ber inte om att få din uppmärksamhet – den tar den.

Här blandas ödesmättat 90-tal med synthtoner från 80-talet och en refräng som är så stark att den tvingar en att sluta med det man håller på med och bara lyssna.

Lyssna på Kronovägen X (extern länk).

Liksom föregångaren Tro hopp och kärlek (2012) handlar även Kronovägen X om Peter Emas hemort Jakobstad där låttiteln står för hans barndomsadress Kronovägen 10.

Från småstad till storstad

Texten handlar om att vilja komma bort från den lilla småstaden för att istället bege sig till storstaden med alla dess lockelser. Bara för att märka att man ändå bär den där småstaden med sig vart man än far. Något som säkert många av oss som kommer från någon finlandssvensk småstad kan känna igen oss i.

För Peter Emas del blev den storstaden först bl.a. Berlin och sedan Stockholm där han nuförtiden huserar. Jag ville gärna ställa honom några frågor med anledning av Kronovägen X, men tyvärr hade jag inte möjlighet att åka dit och träffa honom. Därför fick vi ta frågorna per epost istället. Här kommer hans svar.

Nya singeln Kronovägen X har ju ett helt annat sound och stuk än Tro hopp och kärlek. Den var mer som en gitarrbaserad nya våg­en-låt, medan Kronovägen X har mer synth över sig. Hur gick det så?

Allt började med en förfrågan av Niklas Björklund (Mangoo, City Lungs) som då studerade på SAE att spela in en låt till hans slutarbete/examensarbete. Jag hade redan gjort en del demos och hade lite tankar kring att ge ut nåt finlandssvenskt. Med hjälp av lite polare, bl.a. Conny Nimmersjö (Bob hund) och andra spelade vi in Tro hopp och kärlek. Lite spontant och utan någon direkt tanke att ge ut en singel. Det här gav mersmak och med Niklas kvar vid rodret gick också startskottet för Peter Emas ungdomsorkester.

Lyssna på Tro, hopp och kärlek (extern länk).

Kände dock med Kronovägen X, som jag egentligen ser som vår första singel, att vi behövde gå snäppet längre i produktionen och kontaktade Stefan Sundström för mix (Magnus Ekelund & Stålet, Veronica Maggio m.m). Förklarade att jag ville ha ett lite mer maxat sound, vilket också är lite av Stefans signum, och på den vägen är det.

Hur har du förändats som låtskrivare från det att du bodde i Jakobstad mot nu när du bor i Stockholm?

Man förändras ju i första hand som människa oavsett om det är Jeppis, Rom, Berlin eller Stockholm man bor i. Olika skeenden i livet ger en perspektiv och orsak att rota i bagaget ibland, skriva av sig helt enkelt.

Det lustiga med att när jag skrev låtar i Jakobstad så önskade jag att någon skulle gilla det i Stockholm och nu sitter man i Stockholm och hoppas att någon skall gilla det i Jakobstad :­)

Jakobstad är ju en känd musikstad i Svenskfinland med ett mycket rikt musikliv. Men det kanske Stockholm också har? ;­)

JA:­)

Vad har du för musikaliska influenser? Jag tycker mig höra en hel del 80­-90­-tal i bägge låtar. Kanske då främst från Sverige.

Stämmer säkert. Rötterna har ju vuxit sig längre med åren men bottnar väl någonstans nere i 80-­90­-talet och Sverige finns nog med på den kartan. En stor del av plattan är ju en tillbakablick på just den tiden. En slags tribute till min uppväxt i Jakobstad och musiken man lyssnade på då.

Ragnar Hare
Bildtext Ragnar Hare 1986
Bild: Ragnar Hare

Hade först en tanke på att göra en platta som skulle låta som plattan innan Barn till himlen med mitt gamla band Ragnar Hare. Därav också det kanske något medvetet naiva hantverket i första singeln Tro hopp och kärlek.

Övergav dock den tanken efter att ha bott i Berlin ett tag var jag skrev en del av låtarna till plattan. Kom på att jag egentligen satt och skrev synthlåtar... :­) Nej men visst påverkades man av Berlin vilket också säkert hörs på skivan.

Kronovägen X får mig att ivrigt vänta på en fullängdare. När kommer det en sådan?

Material finns för en hel platta och det mesta är redan inspelat. Känns som att vi börjar hitta rätt i produktion och sound. Finns några riktiga pärlor jag väntar på att få släppa. Exakt när är svårt att säga men inom en snar framtid... Håll utkik, medborgare!

Lyssna på Peter Emas Ungdomsorkester på Spotify: