Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skolan i Sverige får uselt betyg

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2015 21:30.
Chatt
Bild: Creative Commons / marcino

Sveriges skolsystem får mycket skarp kritik av OECD. Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling i Europa säger att läget är alarmerande.

Det finns inget land i världen där PISA-undersökningar görs, som visar en så markant nedgång som Sverige, säger OECD i en slutrapport som publiceras i dag.

Läget är akut, slår organisationen fast: Från att ha legat på medelnivå har nivån på den svenska skolan fallit klart under medelnivån de senaste tio åren.

I det allra senaste PISA-testet, som gjordes 2012, låg Sverige på 28 plats av de 34 PISA-länderna vad gällde kunskaperna i matematik och på 27 plats vad gällde läsning och naturvetenskaper.

OECD: Sverige är en besvikelse

Eleverna kommer för sent

Också skoldisciplinen har försämrats bland de svenska eleverna. Eleverna kommer för sent till skolan mycket oftare än elever i andra OECD-länder, visar rapporten.

Bland de svenska lärarna tycker många att läraryrket inte är särskilt högt värderat.

Invandringen har bara en begränsad effekt på OECD:s siffror, men det finns ett gap mellan nysvenskarnas och de infödda svenskarnas kunskaper, påpekar OECD. Det här är en stor utmaning, eftersom nästan hälften av invandrarbarnen presterar under medelnivån.

I den senaste PISA-undersökningen klarade skolorna i Finland sig bra.