Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nato spänner musklerna i Lettland

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2015 16:24.
Amerikansk stridsvagn i Lettland - Spela upp på Arenan

Det allt spändare säkerhetspolitiska läget har fått Nato att öka sin närvaro i Baltikum. I Lettland finns för tillfället 150 amerikanska soldater och 15 stridsvagnar.

- Jag anser att det borde finnas ännu fler trupper så att vi kan skicka en ännu tydligare signal till fienden, säger Aldis Almanis, en medelåldersman i centrum av Riga.

Den ryska aggressionen har skapat en rädsla bland många letter och den amerikanska närvaron välkomnas.

- Jag tror att det är bra för vårt försvar att Nato intagit en synligare roll i Lettland. Jag är övertygad om att det finns ett överhängande hot, säger Agnese Krumina, en kvinna i trettioårsåldern.

Amerikansk soldat i Lettland: Vi tänker inte på Ryssland

På en militärbas utanför Riga övar de amerikanska soldaterna dagligen med sina stridsvagnar. Flera av utkommenderade soldaterna har tidigare tjänstgjort i Irak, nu har de flyttats till en militärbas bara 300 kilometer från den ryska gränsen. Sergeant Burke säger att det är något han inte tänker på.

Natosoldater övar i Lettland.
Bild: Yle / Daniel Olin

- Vi bryr oss inte om vad som händer bakom gränsen, vi koncentrerar oss på vårt uppdrag; att utbilda och hjälpa våra allierade. Vi är välutbildade, redo för allt och följer order, säger han.

En högt uppsatt amerikansk general sade tidigare i år att det amerikanska truppförbandet kommer att stanna i Lettland så länge det behövs. Däremot finns det inga planer på att utöka antalet amerikanska soldater i Lettland.

”Natoövningarna i Baltikum mer realistiska än tidigare”

Förutom att Nato övervakar luftrummet i Baltikum ordnar försvarsalliansen även militärövningar i Baltikum. I år övas försvaret av Baltikum i flera repriser. Enligt vissa militärkällor är övningarna numera mer realistiska än någonsin tidigare.

Major Dimitrios Koukaras, som jobbar för Nato-organet AIRCOM, säger att det inte finns någon koppling till det allt spändare säkerhetspolitiska läget.

Major Dimitrios Koukaras som arbetar för Nato-organet AIRCOM.
Bildtext Major Dimitrios Koukaras
Bild: Yle / Daniel Olin

- Trots att vi befinner oss nära den ryska gränsen finns det ingen koppling till händelser i Ukraina. Vår uppgift är att öva och träna våra styrkor. Det är något vi har gjort här i Baltikum varje år, ända sedan 2008, säger Koukaras.

Lettland satsar på ny krigföring

Lettland har en liten armé med drygt 4 000 soldater. Landet har än så länge inga egna stridsvagnar. Men i stället för att utöka sina egna styrkor har Lettland börjat satsa på forskning om informationskrigföring.

Lettland grundade för ett år sedan tillsammans med sex andra länder, Estland, Litauen, Polen, Tyskland, Italien och Storbritannien ett forskningscenter, StratCom. I höstas blev centret en del av Nato. Centret finns i samma utrymmen som Lettlands försvarsministerium och fokuserar på att forskning kring informationskrig. Efter att Ukrainakrisen började har StratCom fått en allt större roll, berättar Janis Karlins.

- Rysslands försvarsminister Sergej Shojgu sade härom veckan att informationskrig är en ny krigföring. Vår uppgift är att se hur Nato kan utveckla sitt försvar så att det beaktar informationskrigföringen som fått en allt större roll det senaste året, säger StratComs direktör Janis Karlins.

Diskussion om artikeln