Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Han blir ett lejon när han lyfter

Uppdaterad 04.05.2015 21:19.

Det finns inga genvägar om du ska lyfta 300 kg i bänkpress. Du ska bokstavligen tänka att du tar livet av stången när du lyfter. Som ett lejon attackerar sitt byte, säger finska mästaren Simon Kankkonen.

Karlebybon Kankkonen ska tävla i VM i bänkpress i Sundsvall 19-23 maj. Numera satsar 32-åringen på styrkelyft på heltid. Rekordet ligger på 277 kg, men det börjar bli ett par år gammalt.

Nu är målet klart.

- Att bli bäst. I hela världen. Det är bäst att inte skryta så mycket före, men jag åker med inställningen att jag ska vinna. Annars ser jag ingen orsak att åka till VM.

Kankkonen som är fyrfaldig finsk mästare räknar med att det krävs lite på 300 kg för att vinna VM. På väggen i hans gym har polarna skrivit 320 kg på väggen.

- Det står 320 kg, men gällande världsrekordet ligger kring det. Det är mer som att det motiverar mig, och det är vad jag ska klara i framtiden.

Tränar i fähuset

Kankkonen tävlar i 93-kilosklassen. Han har slutat räkna träningspassen, men tränar i regel ett pass på förmiddagen och ett på kvällen. Han har skapat ett gym i ett gammalt fähus i Såka.

- Det är gamla AIV-gropen, säger han och skrattar. Nu är den bästa åldern att träna hårt, sedan skördar jag det då jag blir äldre.

Enligt Kankkonen är 50 inte alls för gammalt för styrkelyftare. Så länge man tränar optimalt finns knappt nån övre gräns för att tävla.

Han äter samma sorts mat nästan varje dag. Just nu har han fastnat för kyckling, sallad och pasta.

- Fast egentligen tycker jag inte alls om sallad, jag äter inte så mycket av det, säger han.

Kankkonen unnar sig också sötsaker, dieten behöver inte vara alltför strikt. Inför tävlingen ska vikten ner ett par kilogram.

- Men jag väger 93 kilogram kanske 5-10 minuter, vid invägningen. Sen proppar man i sig för att få upp vikten. Är man tyngre är man stadigare.

I höstas var Kankkonen sju veckor i USA för att träna med styrkelyftarna på Westside Barbell. Samtidigt läser han massa litteratur om träning. Återhämtningen är viktig när man tränar heltid, säger han.

- Jag skäms inte för att säga att jag sover på dagarna. Det är det jag måste göra för att återhämta mig.

Ropa som en apa hjälper inte

Enligt Kankkonen ska lynnet hos en styrkelyftare vara mer eller mindre som ett lejons.

- Du kan ligga och ta det lugnt, men då du gör något ska du bokstavligen tänka att du tar livet av stången när du lyfter.

Är man för snäll och vänlig så förlorar man mot vikterna.
- Vikten har inga känslor. Den väger 300 kilo. Punkt slut. Och du måste attackera den på ett eller annat sätt.

Kankkonen försöker tänka positivt och visualisera hur det ser ut då han lyckas lyfta.

- Du ska vara aggressiv och få ut all aggression, men du måste kunna hantera det. Det hjälper inte att vråla som en apa. Du måste veta när du ska ropa.

Och visst ropar Kankkonen också. Antingen för att tagga sig själv eller då ett lyft lyckas. Då kommer allt ut, både glädje och annat.
Kankkonen har tränat på allvar kring 10 år. 2007 tävlade han för första gången.