Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Löprundor i mörkret

Från 2015
Uppdaterad 07.05.2015 10:21.
johanna holmström
Bildtext Johanna Holmströms Hush Baby bjuder på mörka överraskningar
Bild: Cata Portin

I thrillern Hush Baby kombinerar Johanna Holmström två miljöer som lämpar sig bra för hemligheter. Den ena är den vackra och rika fasaden och den andra är den mörka snårskogen. På Vråkören skyddar flere generationer sina hemligheter både inomhus och utomhus.

Huvudperson är barnpsykologen Robin som motvilligt återvänder till Vråkören för att hälsa på sin alkoholiserade mamma som hon är orolig för. Barndomens miljö med orörda marker och tät skog har förbytts i dyrbara strandtomter och villor med panoramafönster mot havet och ryggen mot vägen. Det blir inget kärt återseende, utan obehagliga minnen väller fram. Minnen av övergrepp, hemligheter och rädsla.

Mörkermotion

Holmströms psykologiska thriller dukar till en början upp en hel by av namn och personer som läsaren får försöka placera ut i det höstliga östnyländska landskapet. Robin gör under sina besök hos mamman löprundor och möter villaägare av olika kaliber. Löpandet ger henne en möjlighet att se saker som hon annars inte skulle uppfatta, en del bara som skuggor i ögonvrån. Hon löper längs mörka vägar ifrån sina egna smärtsamma minnen och det obehagliga knattret av mopeder som följer efter.

Det går rykten om armborstmannen som härjade i skogarna för många år sen. När Robin var liten mötte hon och hennes bror honom i skogen. Nu har han rymt och är på fri fot. Det gör barnen rädda och oroliga och Robin får i uppgift av grannfruarna att tala med dem för att lugna dem.

pärmbild till johanna holmströms Hush Baby
Bild: Schildts & Söderströms

Kvinnor och barn

Men det här är samma grannar som trakasserar hennes mor och försöker förmå henne att flytta. Någonting är allvarligt fel och Robin får använda all sin lyhördhet för att uppfatta vad som inte sägs. Även om det här inte är en skildring av frustrerade hemmafruar i sina fina villor så rör sig den dagliga samvaron mest mellan kvinnor och barn. Enstaka män förekommer. Men de befinner sig på olika sätt i periferin. En av dem har dessutom förolyckats under en älgjakt i en arrangerad olycka. Det vet vi från romanens inledande scen.

Holmström har i barnpsykologen Robin skapat en opålitlig berättare som agerar på känsla. Hon känner inte sig själv särskilt bra, men är bra på att få folk att berätta och utnyttjar det. Ibland är hon burdus och drar slutsatser som blir felaktiga. Men så spetsar Holmström också till sin thriller så att nästan ingen lämnas oskyldig utanför. Efter en ganska lång startsträcka då det mesta är aningar, minnen eller missförstånd dras snaran åt kring människorna på Vråkören. Alla visar sig ha sin andel i dramat, som har långtgående konsekvenser i tid och rum.

Skrämmande skog

Det är inte första gången Holmström använder sig av den mörka snårskogen som plats. Även i novellerna i Camera Obscura och i romanen Ur din längtan förekom skogen som en scen för sådant som inte skulle synas i dagsljus. Ingen vet vad som ruvar i mörkret i den ogenomträngliga granskogen, och vem som betraktar dem som befinner sig på de smala vägarna.

Till de här skogarna söker man sig inte för att njuta av naturens ro. Snarare sällar Holmström sig till en mellaneuropeisk tradition där skogen alltid innebär ett latent hot och där det oöverskådliga förbinds med obehagliga överraskningar. Tänk bara på skogen i t.ex. Harry Potter. Hit går man inte för att hitta svamp eller bär. Nej här finns bara mörka ruvande träd.

Miljön i Hush Baby påminner om Björnsö österom Helsingfors med sina stora villor och vissa platser har riktiga namn som t.ex. Kalkstrand och Nordsjöhamn. Holmström leker med en fiktiv värld hon känner bra till på samma sätt som hon leker med en genre läsaren är bekant med. Men hon tänjer medvetet på genrens gränser.

Stora moraliska frågor

I en kriminalberättelse är det viktigt att veta vem som är mördaren. Men här står större saker på spel. När Robin blir närmare bekant med grannarna får hon veta mera om en välgörenhetsorganisation som de flesta verkar ha en relation till. Men vem som egentligen organiserar verksamheten är det svårt att få reda på. Någon lägger ut ledtrådar som leder till Rumänien och till Robins barndom, men vill inte själv ge sig till känna.

Och varför leker barnen så obehagliga lekar, som de inte vill berätta om? Hush Baby är lika snårig och mörk som en ogallrad granskog och den ställer stora frågor om identitet, moral och erbjudanden det är bäst att tacka nej till. Holmström är en berättare som vet hur man skruvar till en berättelse ännu ett varv.

Radiohuset: Hush Baby

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan