Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Pop up-kattkafé öppnade i Helsingfors

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2015 18:58.
Jyrki Nieminen var den första kunden på kattkafeet i Vik i maj 2015
Bildtext Jyrki Nieminen som var den första kunden på kattkaféet bekantar sig med Jessica. Dörren till kaféet måste hållas väl stängd, så ingen av katterna rymmer.

Helsingfors har fått sitt första riktiga kattkafé. På campusområdet i Vik går det att dricka en kopp kaffe med sex kissekatter som smyger kring benen.

Kattkafét finns i ett litet kabinett till en lunchrestaurang på campusområdet i Vik. Det är ett pop up-kafé som bara håller öppet den här veckan.

Pirkko Sonck äger katterna i kattkafet i vik, katten heter Patzmal
Bildtext Pirkko Sonck lånade sex katter till kaféet. Patzmal är fyra år gammal och en ovanligt liten katt.

Pirkko Sonck lånade sina egna katter till kaféet. Hon har nio katter hemma och sex stycken bor i en vecka på kattkaféet.

- Vi valde ut sådana katter ur vår familj som tycker om sällskap och gärna sätter sig i famnen om vi får gäster. Det är katter som vill ha mycket omtanke så jag tror de passar hit. Det blir win-win, katterna njuter och besökarna tycker om att träffa dem, säger Pirkko Sonck.

kattkafe i Vik, katten Jessica
Bildtext Jessica är den största linslusen av Pirkko Soncks katter och poserar gärna för kameran.

På öppningsdagen den 4 maj står många i kö för att få komma in i kattkaféet. Det blir fullt hus genast efter öppningsceremonin.

Helsingfors Universitet firar 375-årsjubileum i år, kattkaféet är en del av jubileumsprogrammet. På kaféet ska besökarna också få information om katters hälsa och välmående. Viktigt är till exempel att komma ihåg att vaccinera katten.

Sirpa Pietikäinen öppnar kattkafe i Vik 4 maj 2015
Bildtext Patzmal var lättast att locka till porträttbilder, hon kröp också upp i Sirpa Pietikäinens famn.

Kattkaféet öppnades av europaparlamentarikern Sirpa Pietikäinen. Hon har tre katter hemma, och tycker det är en fin idé av Universtitetes djursjukhus att ordna kattkafé.

- Människor får komma hit för att titta och lära känna de här katterna. Och kaféet delar ut information om katternas välfärd och möjligheten att ta en hittekatt till sig själv, säger Sirpa Pietikäinen.

kattkafe i Vik
Bildtext Jessica gjorde sig bekväm när de första gästerna kom in. Barn under sju år är inte välkomna till kattkaféet, det här för att skydda katterna.

Universitetets djursjukhus ordnar kattkaféet i Vik på Försöksgårdsvägen 7 i en Amica-restaurangs kabinett. Det är ett pop up-kafé som är öppet 4.-9.5. 2015.

Företagaren Pasi Nikkinen som vill öppna ett permanent kattkafé ordnade i julas ett pop up-kafé i Korvhuset, men till det kaféet kom katterna bara på tillfälligt besök.