Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Källa: Sipilä vill att vi jobbar mer

Från 2015
Uppdaterad 05.05.2015 10:05.
Tjej som tvätta fönster.
Bild: Yle

Regeringssonderare Juha Sipilä vill öka den årliga arbetstiden med hundra timmar inom ramen för det samhällsfördrag som han för tillfället förhandlar om.

Enligt en källa med bakgrund inom fackföreningsrörelsen kommer Sipiläs förslag om att öka produktiviteten att innehålla en ökning av den årliga arbetstiden med två och en halv vecka.

Förslaget har tagits emot med reservation - särskilt från löntagarnas sida. Enligt cheferna på löntagarorganisationer skulle en ökning av arbetstiden innebära en lönesänkning för löntagarna.

Fackförbudnden STTK och FFC är emot förslaget om att förlänga arbetstiden. Inte heller Akava anser att en förlängning av arbetstiden borde ingå i samhällsfördrag.

Det kan man knappast gå med på, säger en facklig källa till Yles finska nyheter.

Etlas forskningschef: Logiskt

Näringslivets forskningsinstitut Etlas forskningschef Mika Maliranta anser däremot, att förslaget är logiskt. Företagssektorn kämpar med konkurrenskraftsproblem, och tidigare hade devalvering varit oundvikligt.

Nu finns det alternativet inte längre, säger Maliranta. Det betyder enligt honom att man också måste syna de avvikande utvägarna.

Att det innebär en säkning av lönerna för löntagarna medger Maliranta. Han anser att lönenivån nu borde anpassas till kapaciteten att betala ut löner.

- Tanken har kanske varit att det hela är lättare för löntagarsidan att acceptera, om när det genomförs så att man för fler timmar får samma summa pengar, säger Maliranta. Ett annat sätt hade varit att sänka lönerna.

Det blir problem med att driva igenom förslaget, anser Maliranta.

Sipilä förhandlar med arbetsmarknadsorganisationerna om samhällsfördraget samtidigt som han förhandlar om regeringsbasen med partiledarna. Sipilä träffar representanter för de viktigaste intresseorgananisationerna på måndag kväll.

Om SDP stannar utanför regeringen kan Sipilä ha svårt att få igenom samhällskontraktet eftersom särskilt löntagarorganisationerna kan komma att motsätta sig kontraktet.

Diskussion om artikeln