Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Gnägget satte Ekenäs på de ungas karta

Från 2015
Uppdaterad 05.05.2015 05:57.
Gnägget hyllas med ny bok - Spela upp på Arenan

Kjell Ekholm har skrivit en bok om det populära diskoteket. Han var själv en av discjockeyerna på 1970-talet.

Yleredaktören och musikern Kjell Ekholm hade länge funderat på att minnas Gnägget i text och bild. Det var en låda med gamla almanackor och fotografier som blev startskottet för boken.

- Jag hade märkt ut datumet 6 juni 1974 som var min första kväll som dj. Att jag egentligen inte hade åldern inne avslöjades i samma veva. Ändå hade jag varit ofta på Gnägget också innan dess, berättar Ekholm som spelade skivor på diskoteket 1974-77.

Gnäggetägaren Nalle Lindqvist (mitten) tillsammans med de gamla dj:arna Hasse Nyman, Peter Lindqvist, Kjell Ekholm och Jonte Gahnström.
Bildtext Gnäggetägaren Nalle Lindqvist (mitten) tillsammans med de gamla dj:arna Hasse Nyman, Peter Lindqvist, Kjell Ekholm och Jonte Gahnström.

Gnägget var pop

Det var många med honom som sökte sig till Svenskfinlands första diskotek. Ungdomar vallfärdade till Ekenäs från olika delar av landet. Vad var det då som drog?

- Det var en speciell stämning på Gnägget. Timmerstockarnas lukt var kännspak. Man kunde lyssna till den senaste musiken och personalen var trevligare än på andra krogar. Och så fick man ju dansa och träffa folk.

gnäggets logo på hängselbyxor
Bildtext Bland annat de här hängselbyxorna finns med på Gnäggetutställningen på Ekenäs naturum.
Bild: Yle/Monica Slotte

Nytt koncept

Själva fenomenet diskotek var nytt och hade studerats på resor utomlands och importerats av Nalle Lindqvist. Han öppnade Gnägget den 4 maj 1970.

Det var ungdomarna själva som hade efterlyst ett ställe med mellanöl och åldersgräns.

- Det fanns också en del motvind och kritik mot Gnägget. Många förstod inte riktigt vad det handlade om och trodde att det skulle störa omgivningen.

Att diskoteket blev till just i Ekenäs är logiskt, menar Kjell Ekholm. Här fanns redan musikintresset, ungdomsgårdarna och aktiva unga som tog egna initiativ.

Boken Gnägget på Stallören, skriven av Kjell Ekholm.
Bildtext Boken Gnägget på Stallören ges ut av Västnyländska kultursamfundet r.f.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Viktig vänskap

För Kjell Ekholm har Gnägget-tiden varit präglande och betydelsefull på många sätt.

- Man träffade människor man aldrig annars skulle ha kommit i kontakt med. Vi som var dj:s har fortfarande kontakt med varandra och är goda vänner.

Musiken var en stark och förenande länk och de nyaste skivorna införskaffades i England och via kontakter. Att den här musiken sedan spelades på Gnägget var unikt på många sätt.

Gnägget stängdes 1991 då det gamla tullmagasinet höll på att glida ner i hamnbassängen. 1995 öppnades Forststyrelsens naturum där.

Ekenäs naturum
Bildtext Såhär ser Gnäggetbyggnaden ut i dag.
Bild: YLE/Malin Valtonen

Det ordnas nostalgikvällar om Gnägget torsdag 7 maj och fredag 8 maj kl. 18-19 på naturum i Stallörsparken i Ekenäs.

Lyssna på gamla Gnäggetfavoriter på Spotify:

Diskussion om artikeln