Tyska lokförare inledde storstrejk

Klockan två i natt inledde det tyska lokförarna en sex dagar lång strejk inom passagerartrafiken. Det handlar om den längsta järnvägsstrejken i Tysklands historia och den drabbar miljontals pendlare och resenärer. De ekonomiska förlusterna uppskattas till flera hundra miljoner euro.
– Jag förstår inte att de här strejkerna bara fortsätter och fortsätter. Det känns som om man inte skulle klara av att sätta sig ner för att förhandla.
– Nu ska man igen strejka i sex dagar. Det är helt enkelt för mycket.
De tyska statsjärnvägarna har dagligen närmare sex miljoner resenärer och bland en stor del av kunderna finns det ingen större förståelse för att det igen kommer till strejk.
Omkring två tredjedelar av fjärrtågen står nu stilla och i regiontrafiken finns det regioner där så gott som inga tåg trafikerar. Inom godstrafiken började strejken redan i går.
Bitter kamp
Claus Weselsky heter Tysklands mest omtalade person just nu. Weselsky är chef för lokförarfacket GDL och han skyller strejken på Deutsche Bahn och han vägrar fortsätta med förhandlingar som aldrig leder någon vart. Weselsky vill inte heller att en förlikningsman sätts in för att försöka medla i tvisten.
Och tvisten handlar till en del om lön och arbetstider, men framförallt om framtida strejkrätt. Den tyska regeringen arbetar som bäst på ett lagförslag som skulle betyda att små fackförbund som GDL i framtiden kan tvingas följa avtal som större fackförbund har förhandlat fram.
Helt konkret betyder det här bland annat att GDL inte skulle ha samma möjligheter att fatta beslut om strejker som tidigare. Den här bestämmanderätten skulle i stället tillfalla det större och i många fall mycket mer kompromissvilliga järnvägsfacket EVG.
Från GDL heter det att Deutsche Bahn inte har någon vilja att gå med på kompromisser, utan man har i stället valt att vänta på att den nya lagen ska träda i kraft i sommar.
Kostar miljoner
Kritiken mot lokförarfacket haglar i alla fall från många håll. Den tyska industrin varnar för att strejken leder till ekonomiska förluster på upp till en halv miljard euro.
Också ekonomiminister Sigmar Gabriel tycker att det inte längre handlar om arbetsförhållanden, utan om en regelrätt maktkamp.
Mest maktlösa är i alla fall tågresenärerna. Det här är redan den åttonde strejken inom tio månader och i det här skedet tyder allt på att strejkerna kommer att fortsätta.