Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kyrkslättskola får efterlängtad renovering

Från 2015
Uppdaterad 05.05.2015 09:18.
Sjökulla skola i Kyrkslätt
Bildtext Långdansen kring Sjökulla skola i Kyrkslätt torde nu vara avslutad.
Bild: Johanna Minkkinen/YLE

Sjökulla skola i Kyrkslätt får sin renovering. Det här fattade kommunfullmäktige beslut om under måndagskvällen. Renoveringen har stött på mycket motstånd eftersom det är fråga om en svenskspråkig skola.

- Diskussionen räckte en timme och visst framfördes liknande åsikter som kommit fram tidigare. Många talade om att det istället ska byggas en tvåspråkig skola. Jag vet ändå inte exakt vad som menas med det, men jag antar att det handlar om att finsk- och svenskspråkiga elever har en gemensam skola. Det är ändå omöjligt att bygga en sådan skola i Sjökulla eftersom tomten är för liten, säger fullmäktiges ordförande Ulf Kjerin (SFP).

Vissa fullmäktigeledamöter ansåg att hela skolan ska flytta till Veikkola i norra Kyrkslätt men det förslaget föll efter omröstning. Fullmäktige ansåg inte att det i det här skedet ska beviljas anslag för tilläggsarbeten.

- Det frikostiga anslaget för tilläggsarbeten på 1,5 miljoner euro väckte diskussion och röstades ner. Det kan nämligen uppvigla entreprenaden att hitta på en massa jobb om anslag för tilläggsarbeten beviljas för lätt, säger Kjerin.

Borde ha varit klar på hösten

Fullmäktige beviljade nu 6,2 miljoner euro för renoveringen. Den ska skötas av Pylon Rakennus Oy och inledas så fort som möjligt.

Det är en lättnad. Speciellt eleverna och lärarna kan nu vara glada. Fast beslutet borde ha fattats mycket tidigare.

― Ulf Kjerin.

Skolan har i sex år väntat på att rustas upp. År 2009 beslöt kommunen att bygga ett nytt skolcentrum i Sjökulla när Evitskogs skola stängdes.

Skolbyggnaden i Sjökulla är i dåligt skick och mycket trång. En klass tvingas sitta i matsalen, 75 elever delar på tre toaletter och tio lärare sitter i ett lärarrum byggt för tre lärare. I ett av klassrummen finns en luftrenare, eftersom luftfuktigheten har konstaterats vara för hög.

- Det är skandal att en årskull har gått hela lågstadiet i oändamålsenliga utrymmen. Det påverkar ju också undervisningen så att läroplanen inte kan följas till fullo, sade SFP:s fullmäktigledamot Anders Adlercreutz till Yle Huvudstadsregionen innan fullmäktige behandlade renoveringen.

Ulf Kjerin är lättad att politikerna nu klarade av att fatta ett beslut i frågan.

- Det är en lättnad. Speciellt eleverna och lärarna kan nu vara glada. Fast beslutet borde ha fattats mycket tidigare. Nu är det en 2-3 års fördröjning. Egentligen borde eleverna ha börjat i det nya skolcentret på hösten, säger Kjerin.

Renoveringen räcker några år.