Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

AG Karlsson: Sipilä vill ha med Sannfinländarna

Från 2015
Uppdaterad 05.05.2015 10:17.
Timo Soini och Juha Sipilä.

Politiskt är det en spännande vecka på gång. På torsdag kväll ska det vara klart vilka partier som förhandlar om ett regeringsprogram och regeringsförhandlingarna börjar på fredag eftermiddag.

I dag träffar regeringssonderaren, Centerns ordförande Juha Sipilä, de sex andra riksdagspartierna förutom Sannfinländarna. I går satt Sipilä så gott som hela dagen och diskuterade med Sannfinländarna kring deras svar på hans 15 frågor.

Anders AG Karlsson arbetar för Svenska Yle som nyhetsreporter
Bildtext AG Karlsson

Det var bland annat svaren kring invandring, eurokrisen, anpassningsåtgärderna för den offentliga ekonomin och beskattningen som han inte var nöjd med.

Yle Nyheters politiska reporter AG Karlsson - det verkar som om Sipilä verkligen vill ha med Sannfinländarna i regeringen?

- Ja. Sipilä sade i går att Sannfinländarna nu är i samma läge som alla de andra partierna, men det håller jag inte riktigt med om.

Enligt Karlsson är det svårt att se varför Sipilä skulle ha satt ned så mycket tid och energi på dem om han inte vill ha med dem; man kan jämföra med Vänsterförbundet vars svar Sipilä inte heller var nöjd med.

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne
Bildtext SDP har inte gett upp hoppet om regeringsmedverkan

- Men inte satt halva Centergruppen och förhandlade med VF för det, säger Karlsson.

Karlsson bedömer att både Centern och Sannfinländarna vill se hur den andra parten reagerar i dylika situationer och hur väl de kan samarbeta.

- Soini är en erfaren räv och han spelar nog inte heller ut alla sina kort genast. Man kan se ett ganska tydligt mönster och Sannfinländarna är nog med när man börjar förhandla om regering, tror Karlsson.

Det ser ut som om det antingen är Socialdemokraterna eller Samlingspartiet - inte båda - som är med i regeringen?

- Sipilä ser inget större hinder för bägge, men SDP säger offentligt att det inte är en god idé. Samlingspartiet säger det samma men mer bakom kulisserna.

Karlsson säger att Sipiläs första alternativ nog är Centern + Sannfinländarna + endera SDP eller Samlingspartiet + eventuellt Svenska Folkpartiet.

alexander stubb
Bildtext Samlingspartiet är inte heller ute ur spelet

Centerns syn på ekonomin går bättre ihop med Samlingspartiet, men SDP erbjuder bättre kontakt till facket, vilket kommer att behövas.

- Frågan är sedan hur man får Sannfinländarna att gå ihop med SDP eller Samlingspartiet.

- Svenska Folkpartiets sits är nödvändigtvis inte alls så dålig, mycket tyder på att Centern verkligen vill ha med SFP i regeringen för att balansera upp läget åt någotdera hållet, säger Karlsson.

Dragkamp mellan de politiska partierna och arbetsmarknadsorganisationerna

Samtidigt pågår förhandlingarna om det samhällsfördrag som Sipilä vill ha.

SFP:s partiprogram 2015
Bildtext SFP kan alldeles väl vara med i regeringen

Men efter mötet med arbetsmarknadsorganisationerna i går var åtminstone fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly skeptisk - enligt det som sipprade ut skulle det bland annat handla om att förlänga arbetstiden.

- Frågan om att förlänga arbetstiden är ett exempel på spelet som pågår i offentligheten. Det är lite oklart varifrån uppgifterna kom. Parterna låter små bitar av förhandlingarna sippra fram och försöker få sympatier för sin sak. Det är fråga om maktkamp mellan de politiska partierna och arbetsmarknadsorganisationerna.

- Vi har en mycket spännande vecka framför oss, i allra högsta grad, säger Karlsson.