Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vapenvägrarförbundet: Det går att lämna reserven

Från 2015
Uppdaterad 05.05.2015 12:19.
Lappträsk utbildningscentral, där civiltjänstgörarnas grundskolning sker
Bildtext Hit leder vägen för dem som lämnar reserven.
Bild: YLE/Jonas Blomqvist

Vapenvägrarförbundet har öppnat en nätsida med råd för de reservister som vill lämna reserven, uppger bland andra Helsingin Sanomat och Uusi Suomi.

Sidan eroa-armeijasta.fi kraschade kort efter att den öppnades på grund av det stora besökarantalet, och besökarna lotsades vidare till blankettsidan.

Försvarsmakten håller på att skicka ut brev till inalles 900 000 reservister.

Reservistbrev som skickas till finländare
Bildtext Reservistbrev
Bild: Försvarsmakten

Det är fråga om personer som har en placering eller kan placeras i de krigstida trupperna eller som är reserverade för arbete med att trygga samhällets livsviktiga funktioner.

Vapenvägrarförbundets organisationssekreterare Kai Raninen säger till tidningarna att det finns en stor beställning på informationen. Enligt honom har en mycket stor del av reservisterna inte varit medvetna om möjligheten att det går att lämna reserven.

Direktiv för den som vill lämna reserven

Eroa-armeijasta.fi-sidan kommer nu med råd till reservister om hur det går till då man utträder ur reserven och vad konsekvenserna av ett utträde blir.

Även om det rent tekniskt är enkelt att skriva ut sig ur armén - man ska fylla i en blankett och föra den till Försvarsmaktens regionalbyrå eller Civiltjänstgöringscentralen i Lappträsk - är det ändå inte fråga om något anmälningsärende.

Om man lämnar reserven måste man delta i ett vanligtvis fem dagar långt kompletteringsläger för civiltjänstgörare, som är ett alternativ till repetitionsövning.

Först efter att man fullgjort kompletteringskursen kan man få vapenvägrarstatus. Utbildningen omfattar bland annat färdigheter i första hjälpen, kartlägging av säkerhetsrisker, motion och genomgång av globala kriser.

På nätsidan finns blanketter med vilka man kan söka till utbildningen. Man beshöver inte motivera sitt utträde med vare sig etisk, religiös eller annan övertygelse.

Militärfartyg.
Bildtext Repetitionsövning vid Nylands Brigad
Bild: Yle/Peter Petrélius

"Reserven överdimensionerad"

Enligt Vapenvägrarförbundet är reserven i Finland helt överdimensionerad - enligt förbundet finns det krigstida uppgifter för bara 230 000 reservister.

Raninen säger att två av tre reservister inte ens ingår i arméstyrkan och att alldeles för många utbildats för att ingå i reserven.

I fjol skrev 300 personer ut sig ur reserven. I år lämnade 200 personer reserven under årets tre första månader.

Många som lämnar reserven gör det i protest mot att Finland närmat sig Nato och mot att läget i Europa skärpts, uppger Vapenvägrarförbundet.