Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kronoby satsar på Nedervetil

Från 2015
Nedervetil skola.
Bildtext Arkivbild. Nedervetil skola.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Nedervetil kommer att få en ny hälsocentral, men också ett nytt bostadsområde och nya industritomter.

Kronoby kommun satsar en hel del på Nedervetil de närmsta åren. Det anser kommundirektören Michael Djupsjöbacka. Kommunstyrelsen gav på måndag kväll klartecken för en ny hälsocentral i Nedervetil.

- Det finns behov av 300 kvadratmeter nya utrymmen, och vi är beredda att beakta det i budgeten för 2016 och 2017, säger Djupsjöbacka.

I de nya utrymmena kommer det att finnas mödra- och barnrådgivning samt läkarmottagning. Däremot blir det ingen tandläkarmottagning.

Nya tomter nära skolan

Styrelsen förde på sitt möte en diskussion om att Kronoby kommun inte satsar på Nedervetil.

- Men jag tycker vi har satsat rätt mycket på Nedervetil, säger Djupsjöbacka och nämner att Nedervetilborna också blir fler.

Kommunen underhandlar som bäst om ett nytt bostadsområde nära Tast bro och skolan i Nedervetil.

- Det blir kanske ett dussin nya tomter. På det här sättet vill vi säkra servicen och skolans framtid.

Enligt Djupsjöbacka planerar kommunen också ett par hektar stort industriområde intill riksväg 13. Den frågan kommer snart till fullmäktige.

Ärendet om hälsocentralen går nu till social- och hälsovårdsnämndens svenska sektion i Karleby. Det är sektionen som tar det slutliga beslutet om vilken service som ska finnas i hälsocentralen. Kronoby tar i första hand ställning till fastighetsfrågan. Investeringen kommer att gå på ungefär 720 000 euro.