Rödingsoppa
Det här är en maträtt som passar utmärkt i fjällvärlden, kanske som del av en hel meny? Till förrätt en gräddig soppa på röding som värmer och väcker upp smaklökarna. Till huvudrätt passar det utmärkt med renfilé och råstekt potatis med en sås gjord på cognac och messmör. Vi tillagade maten vid Treriksröset. Tre länder som möts, både geografiskt och i smak.
Rödingsoppa
Mängd: 2 personer
Tillagningstid: 25 min, varav förberedelser 15 min
Ingredienser
- 300 gram (g) röding
- 1 deciliter (dl) purjolök
- 0.5 deciliter (dl) selleri
- 0.5 deciliter (dl) morot
- 1 matsked (msk) smör
- 1 buljongtärning
- 1 matsked (msk) tomatpuré
- 1 lagerblad
- 2 nypa timjan - 2 kryddmått (krm)
- grädde
- dill
- salt
- peppar
Instruktioner
Utrustning
1 kastrull
fältkök
Instruktioner:
1. Ansa och fördela purjolök, morot och selleri i fina strimlor.
2. Fräs strimlorna i matfettet.
3. Tillsätt tomatpurén, kryddorna och buljongen.
4. Låt koka i 5 minuter.
6. Lägg fiskbitarna i soppan och låt sjuda försiktigt.
7. Klipp rikligt med dill i soppan, runda av med lite grädde om så önskas.
Tips på dricka:
mycket torrt mousserande vin (Freixenet Cordon Rosado Brut)
Rödingsoppan är lämplig även som förrätt. Till huvudrätt passar det utmärkt med renfilé och råstekt potatis med en sås gjord på cognac och messmör.
