Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Aldrig mera Fosterland

Från 2015
Uppdaterad 10.08.2015 12:27.
intervju i Lasso
Bildtext Zinat Pirzadeh
Bild: Lasso

Den svenska komikern, författaren och skådespelaren Zinat Pirzadeh tar emot mig i sitt hem i Stockholm. Hemmet är en femrummare med mera prylar än vad som säljs under en bra marknadsdag i Marrakech.

Zinat ser ut som en persisk prinsessa och hemmet ser ut som om hela världen exploderat och därefter ännu ingått äktenskap med en påfågel. Sveriges flagga vajar på balkongen. Shiva, Buddha och Jesus syns här och där. Hela världen ryms i lägenheten, men ändå är vi väldigt långt borta från Zinats hemland Iran.

intervju i Lasso
Bildtext På inspelning hemma hos Zinat Pirzadeh
Bild: Lasso

Det är meningen att vi skall tala om främlingskap och fosterland. Zinat berättar om en incident på ett tåg i Sverige. En berusad man började plötsligt antasta Zinat och hennes lilla dotter, rasistiska skällsord haglade i kupén och ingen kom till undsättning. Zinat berättar om hur hon som vanligtvis är talför, plötsligt tappade alla ord.

Inget mot kriget

Zinat gråter när hon berättar. Hon pausar och torkar tårarna. ”Jag vill inte gråta så mycket på tv, folk säger sedan att där är hon som gråter och sjåpar sig.”

”Nej, nej säger jag, i Finland är det annorlunda. Man tycker att det är modigt ifall någon vågar visa känslor.” Jag vet inte om det stämmer, det är kanske bara så jag vill att det skall vara. Vi väntar en stund. Jag frågar ”Orkar du fortsätta?” ”Jajaja”, skrattar Zinat, ”jag har varit med om ett krig, så det här är ingenting.”

Och så är det ju, i jämförelse med att fly från kriget i Iran och ett tvångsäktenskap med en våldsam man är några elaka ord i ett tåg ingenting. Och ändå är det precis allt, det är att ta bort något från den som redan förlorat allt.

Sverige har förändrats

Zinat har numera ett svenskt pass, en svensk man och en framgångsrik karriär i Sverige. Hon har ett varmt hem, mat och vänner. Hon säger att hon alltid blivit välbemött i Sverige, att hon till och med ibland nästan tänkt att andra som ser rasism överallt nästan själva framkallat det genom projicering. Men nu har klimatet vänt och Zinat tänker inte så längre. Något har hänt under de senaste åren och Sverige som hon älskar är inte det samma som förut.

Zinat kommer alltid att vara iranier, men till Iran kan hon kanske aldrig återvända. När hon flydde tog hon med sig sin son och i Iran tillhör barnen alltid männen.

Zinat är inte i Sverige av opportunistiska skäl. Hon är inte här för att hon vill roffa åt sig av blonda män och andras välfärd. Hon är inte här för att hon vill irritera oss. Hon är här för att hon måste.

Möt Zinat Pirzadeh i Lasso i Yle Fem 23.9 kl. 20 och 24.9 kl. 17:25 och på Arenan

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan