Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Pappakroppen – bara för män?

Från 2015
Uppdaterad 05.05.2015 17:37.
Människor på stranden.
Bildtext Idealet för manskroppen är inte hugget i sten, men är kvinnokroppens det?
Bild: EPA/MANUEL LORENZO

Plufsighetens befrielsekamp eller ännu en form av ojämlika krav? Pappakroppen delar åsikterna.

Grattis, du medelålders man som tränar litegrann. Du som käkar pizza på veckoslutet, du som sköljer ner den med några öl för mycket.

Din kropp är trendig.

Pappakroppen har alltid funnits, men kraven på att också män ska ha ett trimmat utseende har vuxit sedan åttiotalets fitnessboom.

Ett glatt inre fick gradvis ge vika för ett hårt yttre.

Fram tills nu, ja.

Skådespelaren Jason Segal.
Bildtext Skådespelaren Jason Segel har har en pappakropp.
Bild: EPA/LARRY W. SMITH

Efter att nittonåringen Mackenzie Pearson på sajten The Odyssey under veckoslutet skrev om sin svaghet för pappakroppen, the dad bod, exploderade internet av kärlek gentemot den vanliga manskroppen.

Den mysiga men ändå starka, den mjuka men inte tjocka. Den livsnjutande kroppen. Tänk Hollywoods mest sympatiska Jason Segel och Seth Rogen.

Den sköna killen som säger "I'm worth it" till den åttonde pizzabiten i stället för att ständigt sträva efter trimmad perfektion.

En pizza Siciliana
Bildtext En del av pappadieten är pizza om man ska tro rykten på internet.
Bild: Yle/Roger Källman

Mannens ensamrätt?

Samtidigt höjs kritiska röster. I samma veva som Kate Middleton dyker upp i strålkastarljuset i klackskor två dagar efter att ha fött en bebis blir det mer okej för männen att vara ovårdade. Varför är det en ensamrätt för killarna att få se mysigt otränade ut?

På sin blogg kallar författaren och journalisten Peppe Öhman pappakroppsfenomenet för patriarkatets present till männen. Författaren Johanna Holmström hör också till dem som ser fenomenet som problematiskt.

Mannen som inte försöker, och dessutom inte ens ser ut att försöka, är nu het, säger Johanna Holmström. Kvinnor bokstavligen snubblar över hans flegmatiska torso på beachen för att han är för slapp för att ens flytta på sig, men tro inte att detsamma kommer att börja gälla för kvinnan, säger hon.

Om Leonardo Di Caprios pappakropp, det vill säga hängmage, hade varit en kvinnas hade den prytt löpsedlarna världen över, säger hon. Om Leo var en kvinna hade han “låtit sig förfalla.”

– Nu var det bara kul och charmigt, grabbigt, män över hela världen high fivade säkert varandra och sade upp sitt gymmedlemskap.

Nu får det lösa fettlagret på magen stå i fokus i stället för den trimmade sixpacken, den svällande bicepsen och den stenhårda beslutsamheten. Men är det ett hurrarop för tolerans och acceptans, eller ytterligare en gång det normativa hyllas på bekostnad av andra kroppstyper?

Kate Middleton och Prins William med sin nyfödda bebis.
Bildtext Kate Middleton och prins William med sin nyfödda bebis.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Stereotypi och tradition

Jan Wickman som forskar i bland annat skönhetsideal ser pappatrenden som en i ledet av utseendemässiga trender. Han tror däremot inte att pappakroppen som den beskrivs i medierna är särskilt mjuk, men ändå mer tillåtande än till exempel den atletiska trenden med ickeexisterande fettprocent som uppstod på 80-talet.

– I den bemärkelsen är pappatrenden positiv, den är mer tillåtande.

Objektifieringen av män har gått i samma riktning som den av kvinnor. För 50 år sedan kunde status och pengar vara mannens största trumfkort, men i dag har kraven på utseendet blivit större.

Mainstreamkulturen återspeglar ofta bildspråk från homokulturen, och här ser forskare Jan Wickman en möjlig koppling mellan de så kallade teddykillarna, de stora, mjuka gaymännen, och pappakroppens popularitet.

Den mjuka mannen har löpt som en underfåra genom kulturen de senaste hundra åren, säger han, men aldrig blivit riktigt mainstream.

Idealen i förändring

tyngd
Bildtext Den ideala manskroppen har sedan åttiotalet varit alltmer tränad.
Bild: sxc.hu

Ideal har enligt honom alltid funnits, men om idealet varit pengar, utseende, makt eller något annat har varierat.

Sexualiseringen av manskroppen intensifierades på 80-talet, säger Wickman. I dag ska affärsmännen inte bara agera självsäkert, de ska också se ut som vinnare.

Som den motsatta stereotypin tar Wickman upp den mjuka kroppen, övervikten, och hur den i fördomarna utstrålar brist på självdisciplin där hårdhet är ett tecken på det klassiskt manliga.

En trend som kopplar an till den nya pappaboomen är lumbersexuals, som också kan tänkas vara ett avståndstagande från ett till perfektion slipade och vårdare yttre. Den ifrågasätter medelklassnormen, säger han, och är ett ställningstagande i förmån för arbetarklassen.

Om trenden blir något mer varaktigt vet vi ännu inte.

– Bilder som syns i gatubilden och i tidningar breddar alltid repertoaren för det som är tillåtet och önskvärt.

johanna holmström
Bildtext Författaren Johanna Holmström ställer sig kritiskt till pappakroppen.
Bild: Cata Portin

Många sätt att vara sexig

Johanna Holmström poängterar att det ständigt dyker upp nya utseendemodeller för män: den bleka indierockaren, den sexiga manliga nörden i Big bang theory, timmermannen och nu den slappa pappan.

Samtidigt finns det väldigt få modeller för sexighet när det gäller kvinnor.

– Alla ska se likadana ut. Stora bröst, snygg rumpa, smal midja och tjockt långt hår och hon ska vara under trettio. Nu ska kvinnor även vara vältränade. Vi ska alltid fungera som dekoration.