Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Gör det bästa av vardagen som ensamstående mamma!

Från 2015
Mor i solnedgång
Bildtext Livet som ensamstående behöver inte alltid vara så hektiskt.
Bild: freeimages.com/subhadipin

Grattis! Du som väntar barn. Yle bad sex stycken ensamstående föräldrar berätta om sin vardag och ge tips om hur du får ut det mesta av att vara ensamstående mamma så här morsdagen till ära. Här får du en själslig moderskapsförpackning av experterna!

Mata dig själv med självförtroende

Omringa dig med personer som tror på dig och får dig att tro på dig själv. Undvik personer som ser din graviditet som ett problem. Lyssna inte på moralister, kom ihåg: de lever inte ditt liv – de vet inte hur ditt liv kommer att se ut. Slösa inte dina krafter på dem, du behöver spara alla resurser till något viktigare, nämligen till ditt eget barn.

Ensamstående föräldrar är alla olika och kommer alla från olika bakgrund. Det de har gemensamt är att de är ensamma med sitt barn, men alla har sina egna frågor och sitt egna utgångsläge.

Har barnet fått sin början genom assisterad befruktning så vill den blivande mamman gärna bli gravid. Hon går systematiskt igenom hela befruktningsprocessen tillsammans med professionella och håller tummarna dag ut och dag in för att hon ska bli gravid. För personer som blir gravida på traditionellt och naturligt vis kan det vara väldigt nervöst att göra ett graviditetstest och den första känslan kan vara glädje eller skräck.

Det viktiga för alla ensamstående är att hitta personer som man litar på och som man kan dela saker med. Trots att man är ensamstående ska man inte behöva gå igenom graviditeten helt själv.

håll dina vänner nära, nära, vänner, familjeliv, ensamstående
Bild: freeimages.com/stijlloos

Håll dina vänner närmare än någonsin förut

Medan du som ensamstående går igenom en stor förändring i ditt liv kan dina bästa vänner vara som granit under dina fötter. Stabila. Håll kontakten med dina vänner. Öppna också dörren för nya bekantskaper, personer som kanske har fått barn tidigare än du. En ny vänskap kan födas då man har något gemensamt.

Ta också kontakt med andra ensamstående via exempelvis Föreningen för ensamstående föräldrar (Finska), Totaaliyhärit (Finska) och andra tjänster via nätet eller via din kommun. Aktivera dig tidigt i dessa nätverk, helst redan under graviditeten. Be om hjälp av familjerådgivningen om du inte vet vilka tjänster du kan ta del av.

Det ska vara naturligt för dig att du avviker från normen

Kärnfamiljen är normen och resten är avvikande. Din familj kommer att avvika från normen, men det gör inget. I din värld är det normalt att vara ensamstående.

Om du sörjer att din kärnfamiljsdröm gick i kras, sörj då grundligt och ärligt. Nu om någonsin behöver du någon att prata med och kom ihåg, i framtiden kan vad som helst hända.

Men en av många goda nyheter för dig som ensamstående: I din familj finns det endast en auktoritet. Barnet behöver inte åka skytteltrafik mellan två föräldrar som drar åt olika håll. Livet blir på ett sätt lite enklare.

Din familj avviker från normen.
Bild: freeimages.com/simmbarb

Lär dig att be om hjälp

Du är inte ensam. Varje år väntar 2000 kvinnor barn ensam i Finland. Av alla barnfamiljer i Finland är andelen familjer med en förälder 20,5 procent. Antalet barn i dessa familjer: 179 690 (Källa: Yvpl.fi).

Ensamstående föräldrar har alltid funnits och som ensamstående förälder i Finland har du dessutom tur – vi har ett fungerande och jämställt system och samhälle. I en färsk mätning över vilka länder det är bäst att vara mamma i placerar sig Finland på en andra plats, endast Norge är bättre på den punkten.

Barn som protesterar då de ska till dagis
Bildtext Det behöver inte vara så här hela tiden.
Bild: Yle/Mika Kanerva

Om du behöver hjälp i vardagen så har du som ensamstående lättare än kärnfamiljer att få exempelvis hemhjälp menat för barnfamiljer. Men du måste lära dig att förklara din situation. Systemet fungerar nämligen bäst för dem som kan förklara sin situation och sina behov på ett trovärdigt och bra sätt. Det är viktigt att du inte gör precis allt själv.

Sköt om dig själv

Var själv den kumpan, stödperson och påhejande person som saknas i ditt liv. Tänk på hur du skulle behandla dig om du var din egen bästa vän. Var snäll mot dig själv och var själv den där partnern som kramar dig och säger att ni tillsammans nog ska klara av detta.

Och kom ihåg: från och med i år ska du alltid köpa en morsdagspresent till dig själv!

Köp en morsdagspresent till dig själv.
Bild: freeimages.com/doriana_s

Bjud in övernattningsgäster

Vänskap mellan mammor och den solidaritet och glädje som föds mammor emellan är en av de roligaste sakerna med att vara ensamstående. Då du inte har en partner finns det mer plats för vänskapsförhållanden. Ta ut allt av detta. Bjud in mammor och barn att övernatta hos dig.

Ditt familjeliv kan utformas på många olika sätt och vis. En familj med en ensamstående förälder kan lätt bli en del av en annan likadan familj över ett veckoslut. Det blir lättare att sköta barnen och laga mat om man har fyra händer istället för två. Och vid morgonmålsbordet är det roligt att sitta med ett stort gäng. Dessutom är ju barnen väldigt glada över att få sova tillsammans med en kompis och fortsätta leka direkt på morgonen, och du kan för en gångs skull få prata med en annan vuxen på kvällen, ansikte mot ansikte – inte via en chatt.

Gör något roligt.
Bild: freeimages.com/simmbarb

Låt vardagen få vara vardag

Det är skäl att ta emot vardagen med öppna armar. Största delen av livet är ändå vardag och det är möjligt att älska vardagen.

Vardagen med barn byggs runt beståndsdelarna äta, sova och tvätta sig. Du kan säga emot om du vill, men det är onödigt. Så här är det. Du måste försöka få denna vardag att bli något roligt, och det roliga och trevliga hittas inuti dessa beståndsdelar. Att äta är att göra något tillsammans, att tvätta är att älska varandra och att sova, det är livet.

Lyssna på musik

Vilken musik gillade du bäst som tonåring? Nu är det dags att söka fram dina gamla favoritlåtar. De som du lyssnade på om och om igen och som fick dig att sjunga med. Om du gillade Backstreet Boys – sök fram I Want it That Way.

En sliten mammahjärna kommer säkert igång igen då musiken lyfter fram den lite mindre oroliga sidan hos dig. I musiken finns en slags magi som kan växla ner den vuxenväxel du har i.

Kom ihåg: istället för att tvätta fönster eller städa skåp kan du laga en Spotifylista.

Skratta ofta och mycket

Håll reda på ditt skratt – det kan lätt tappas bort i en ensamstående förälders liv.

Att skratta tillsammans med sina vänner är förstås det bästa du kan göra. Men alltid finns det inte möjlighet till det och därför ska du samla på dig en massa komedifilmer. Spara dem inte till en dålig dag, se fast på en komedi per dag om du vill. Lista dina gamla favoriter och be om hjälp av dina vänner om du inte kommer på tillräckligt många bra filmer.

Du hittar väldigt roliga komedier, sketcher och roliga klipp på exempelvis Youtube, på Arenan och i Yles Arkiv.

En ensamstående mamma om skratt:

- Jag hade tappat bort skrattet helt och hållet. Livet kändes tungt, jag var orolig för mitt barn och trött av att vaka på natten. Jag kunde inte pigga upp mig själv eller få mig på bättre humör. En dag kom en vän och hälsade på och hade med sig Sacha Baron Cohens film Borat. Jag var väldigt trött och ville verkligen inte skratta åt en dum rasistisk, chauvinistisk idiotfilm, men meningen ”her vagaga hangs like a sleeve of a wizard” fick mig att börja skratta och snart kunde jag inte sluta skratta medan tårarna bara rann ner för mina kinder. Det kändes som om jag fått mig själv tillbaka, och jag var väldigt lättad.

Skratt i protest mot Turkiets vice premiärminister som sade att kvinnor inte bör skratta i offentligheten.
Bild: Yle Uutisgrafiikka

Hur kom ditt barn till?

Hur kan man med ett barn prata om en pappa som inte är med i bilden? En familj utan en pappa är helt normalt för barnet, om det är normalt för mamman. Barnet kan vara du med hela situationen bara mamman också kan vara det.

Du måste ta diskussionen i något skede och det här är en av de viktigaste diskussionerna i ditt liv. Så förbered dig.

Hur blev ditt barn till och vilka känslor väcker det hos dig? Finns det något som du inte kan berätta för ditt barn? Vad du än tycker om barnets pappa (om barnet kommit till på naturlig väg), låt barnet själv skapa en bild av honom. Var neutral och positiv i din beskrivning av pappan, skapa inte en dålig bild av honom inför barnet.

Kom ihåg männen i ditt barns liv.
Bild: freeimages.com/mmagallan

Kom ihåg männen i barnets liv

Fundera på hur du kan få in manlig energi i barnets liv. Har du en god vän som är man och som kan vara med barnet nu och då så är det guld värt. Och då du väljer officiella eller inofficiella faddrar – kom ihåg männen.

Försök få dina manliga släktingar att ta en större roll i ditt barns liv.

Och kom ihåg: Lita på att allt går bra bara du gör det möjligt. Om du arbetar för att göra ditt liv så lyckligt som möjligt, så kommer du att sprida den lyckan på ditt barn och andra personer i din omgivning.

All kraft till er systrar från oss ensamstående mammor!
Anna, Kati, Niina, Tiina, Erja och Eve.

Text: Eve Mantu
Översättning: Lucas Dahlström