Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1987

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Irländska Johnny Logan tog hem sin andra seger i Eurovisionen år 1987.
Bildtext Irländska Johnny Logan tog hem sin andra seger i Eurovisionen år 1987.
Bild: EBU

Johnny Logan tar sin andra seger, Vicky Rosti sjunger om blixtar och Lotta Engberg fick inte sjunga om Coca cola.

Eurovisionsrekord bryts till höger och vänster under de här åren; Sandra Kim som den yngsta någonsin (13 år) vann tävlingen året innan och hämtade showen till Belgien. I Bryssel blev Johnny Logan den första sångaren att vinna Eurovisionen två gånger, och det största antalet länder hittills (22 stycken) deltog.

Tävlingen dominerades av geometriska figurer på både scenen och i logotypen. På den enorma scenen fanns både en glob och en pyramid, och längst bak kunde en lasershow sätta igång när man minst anade det.

”Huppa huppa hulle”

Israel representerades av två komiker som bildade duon Datner & Kushnir. Männen hade klätt sig som Blues brotherskopior och gjorde en galen dans på scenen. Låten Shir habatlanim (ungefär Dagdrivarens sång) blev lite av en klassiker och refrängens ”huppa-hulle” utrop är lätta att sjunga med i.

Israels kulturminister gillade inte alls låten och hade hotat med att lämna sin post om duon skulle representera landet. Ministern satt ändå kvar och Datner och Kushnir slutade på åttonde plats.

Vicky Rosti representerade Finland med en blå blixt över bröstet samtidigt som den blå lasern på scenen verkade skanna hela rummet. Sata salamaa slutade femtonde, och trots att den inte blev en lika stor hit internationellt som Israels nummer så blev den ändå en klassiker i finska karaokebarer.

Sveriges Lotta Engberg representerade med en riktig dansbandslåt. Boogaloo hette låten i Eurovisionen fast den ännu i Melodifestivalen var känd som Fyra Bugg och en Coca Cola. På grund av internationella reklamregler fick varumärken inte främjas i låttexterna så Lotta och bakgrundssångarna fick sjunga Boogaloo dansa rock’n’rolla istället.

Lotta Engbergs chockrosa-gula kläder och bara fötter samt de superivriga bakgrundssångarna gav Sverige bara en tolfte plats.

Johnny Logan hade vunnit för Irland år 1980 med What’s another year. Hans karriär hade ändå inte tagit fart och nu sju år senare var han tillbaka på Eurovisionsscenen med Hold me now, en låt han själv skrivit.

Iklädd helvit kostym, slickande sina läppar 30 gånger under uppträdandet charmade han jurygrupperna för en andra gång och tog hem segern med 31 poängs marginal till Tyskland.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.