Billigare batterier revolutionerar elförsörjningen
Vindkraft och solenergi har gjort stora framsteg under senare år, men det som har hållit tillbaka utvecklingen och som många har kritiserat är att den energi de producerar är kortvarig. Massiva batterier som låter hushåll lagra förnybar energi har ändå snabbt blivit billigare.
Batteripriserna kan komma att gå ned en hel del i år och när trenden fortsätter väntas det få globala konsekvenser. Här i Finland ser Andreas Frejborg, som bor i Borgå med sin familj, fram emot att kunna skaffa ett batteri till husets solpaneler.
- Det är någonting som jag går och väntar på. Att kunna köra in energi under dagen och sen kunna använda den då jag själv är hemma, att jag inte är bunden till en viss dygnsrytm. Nu ska ju diskmaskinen, tvättmaskinen och allt gå mitt på dagen, eller då solen lyser.
Familjen Frejborg har 16 solpaneler på sitt småhus och en solig dag ger panelerna 15-20 kWh energi, mycket mer än vad de kan göra av med. Av energin säljer de därför 10-12 kWh. Men i framtiden kan familjen nästan helt och hållet låta bli att sälja och köpa el.
- Man vinner ju knappast på att sälja till energibolaget och sedan köpa tillbaka för ett lite dyrare marknadspris.
Billigare pris
Det amerikanska företaget Tesla har fått en hel del ros i medier över hela världen efter att det förra veckan lanserade två batterier som sägs vara ungefär hälften billigare än motsvarande batterier från andra tillverkare. Det finns också kritiker som har ifrågasatt hur mycket billigare batterierna faktiskt kommer att bli i praktiken. En modell med kapaciteten 10 kWh kostar till exempel cirka 3000 euro.
- Det är klart att sådana här system kommer att bli vanligare i och med att de nu har blivit rejält mycket billigare, kommenterar Peter Lund som är professor i teknisk fysik vid Aalto-universitetet och forskar i förnybara energisystem.
Han tillägger att batterier säkert hjälper hushåll att bli mer självförsörjande i sin energiproduktion.
- Om man tänker på ett vanligt solenergisystem så kan vi kanske använda omkring 30 procent själva i hushållet och den resterande delen går in i elnätet. Tack vare ett batteri kan man fördubbla den här egenförsörjningsgraden och det är ju ett relativt stort språng framåt.
Experter väntar sig att sådana här ackumulatorer för hemmet kommer att fortsätta sjunka i pris i takt med att de tillverkas allt mer.
Säkrare elförsörjning
Andreas Frejborg betonar också att när hans familj skaffar ett batteri till solpanelerna så får de en säkrare elförsörjning.
- För tillfället så bor jag mitt i centrum, men jag har tidigare bott ute på landet med elavbrott och annat, så jag vet hur det känns att vara utan. Hellre bygger jag ett system som jag kan leva med några timmar och fortsätta ett normalt liv, fastän det skulle bli ett elavbrott.
Men Frejborg har redan erfarenhet av att använda solpaneler med batteri, i mindre variant, på sommarstugan.
- Det har fungerat superbra där. Levnadsstandarden har stigit rejält. Tidigare hade vi ett gasdrivet kylskåp och levande ljus. Levande ljus är förstås romantiska men det är inte alltid det man vill ha.
Han förklarar att det eldrivna kylskåpet på stugan nu kan vara på hela sommaren.
- Och solpanelerna och batterierna samlar under måndag till torsdag in all den energi vi behöver för att kunna använda elapparater i stugan på fredag, lördag och söndag. Vi har till exempel kaffekokare, tv, kylskåp och elektrisk belysning.
Borgå elnät: köp solpaneler!
De elbolag Yle Nyheter har talat med meddelar att de är positivt inställda till att en del kunder blir mindre beroende av elnätet.
- Man kanske tänker så här att det är bort från våra inkomster men vi ser det nog som en mera positiv grej, att man totalekonomiskt gör det billigare, att man inte behöver satsa så hemskt mycket på näten och göra dem så hemskt säkra, säger verkställande direktör Magnus Nylander på Borgå elnät och tillägger:
- Kanske man då om 10-30 år har den möjligheten att folk har reservström hemma.
Hittills har ju de som har solpaneler kunnat sälja sin el till er och sedan köpa tillbaka el till ett dyrare pris. Så småningom riskerar ni att gå miste om en del av den här affärsverksamheten. Hur ser du på det?
- Inte är jag orolig. Elnäten behövs nog fortfarande, och vi får ju en viss kompensation för att elen kommer fram till husknuten.
Nylander vill också se fler solpaneler på finländska hem.
- I dagens läge så är ju utvecklingen snabb och det kommer att gå framåt. Jag rekommenderar våra kunder att skaffa solpaneler, och möjligen också batterier till dem.
Färre elnät i framtiden
Professor Peter Lund påpekar att vi troligen inte kommer att behöva ett så omfattande elnät i framtiden - inte i Finland, och särskilt inte i utvecklingsländer.
- Ja, det är möjligt. I synnerhet om man tänker på utvecklingsländer i varmare klimat som bygger upp sitt elnät nu och som har mycket solenergi, där kan redan ett litet batteri hjälpa till att göra hushållet helt och hållet självförsörjande. Så då behöver man inte bygga elnät mer och man behöver inte stora reservkraftverk, utan man har små enheter som producerar den elektricitet man behöver.
Allt det här låter ju mycket bra. Men vad har sådana här batterier för begränsningar då?
- Batteriernas livslängd är alltid en stor fråga, hur länge man kan förvänta sig att de håller. De modernaste batterierna för att spara hemmets energi borde hålla minst 10 år, eller i praktiken ännu mer, vilket är riktigt bra.
En ytterligare begränsning kan vara hurdan output-effekt batterierna har, alltså hur snabbt man kan använda den elektricitet de har sparade i sig. Teslas nya hemmabatterier har en effekt på 2 kW. Det är en gräns som kan komma emot rätt snabbt, till exempel om man använder ett strykjärn och en dammsugare samtidigt.
Litium är en relativt vanligt grundämne. Men om det börjar tillverkas mycket mer litiumbatterier än i dag så kan det väl bli brist på litium?
- Litium är en strategisk råvara som finns i stora mängder till exempel i Kina, men också i viss mån i Finland. Det är klart att om det blir väldigt stor efterfrågan på litium så kommer batteripriserna inte så snabbt nedåt som man hoppas. Men det gäller också att inse att det finns ersättande material.
Han tillägger att litiumjonbatterier troligen är den bästa batteritypen att massproducera i dagens läge.
- Men det finns en rad andra batterier under utveckling, så man räknar med att om det blir litiumbrist så är det också möjligt att övergå till andra slags batterier. Så trots möjliga begränsningar i framtiden så tycks energilagring i liten skala få en lösning.
Lund bedömer dessutom att de billigare hushållsbatterierna kan vara en början på en större energiteknologirevolution som leder till att mindreskaliga energiformer kommer att slå igenom på marknaden.
- Det kan liknas med vad som skedde på telefonmarknaden och med våra datorer. Vi hade först trådtelefoner och nu har vi mobiltelefoner. Först var våra datorer stationära och sedan blev de allt mer bärbara och ryms i dag i våra fickor. En liknande utveckling kan ske på energisidan.