Borgåbornas unika vardagsrum belönas

Borgå belönas för att ha skapat ett unikt vardagsrum för Borgåborna. Det är nationalstadsparken i Borgå som tilldelas Nylandspriset, ett pris som årligen ges till en person eller organisation som har gjort ett föredömligt arbete för nylänningarnas bästa.
- Vi är rätt bra på att använda och utnyttja oss av nationalstadsparken, tycker Hanna Palo som är marknadsföringsplanerare i Borgå. Det trots att vi sällan möter många andra på joggingrundan, cykelturen eller i roddbåten på fjärden. Det är också med hjälp av den här stillheten och den fina naturen som Borgå nu vill locka fler turister, speciellt de från Asien.
Stig Holmberg bor granne med den vackra naturstigen på Ekudden som startar vid Tarkis bollplan.
- Jag går nästan dagligen en runda på någon av stigarna här i området. Visst uppskattar jag naturen omkring men samtidigt blir jag ju lite immun då jag kommer hit så ofta.
Ekuddens naturstig är en otroligt vacker naturstig med trollskog, bergsklippor, fågeltorn, lindar, ekar och den här årstiden ett hav av vitsippor. Också Bjarne Backman går ofta den 1,5 km långa rundan. Han stannar ändå ofta och fotograferar en vitsippa, några blåsippor, nunneörten eller bofinken.
En utspridd nationalstadspark
Nationalstadsparken i Borgå sträcker sig 10 km söderut från Gamla stan längs ån och ut i skärgården och cirka 8 kilometer österut. Förutom den fina naturen både i skogen och stadskärnan med alla sina parker ingår också flera herrgårdar, naturskyddsområden och vattenområden i nationalstadsparken. Den omfattar 25 separata objekt, 1122 hektar markareal och 1030 hektar vattenområde.
Nationalstadsparken i Borgå är samtidigt en berättelse om Finlands historia. Från järnåldern till nutiden.
- Den grundläggande idén med en nationalstadspark är att det ska vara ett parkområde som börjar i stadens centrum och når ända ut till landsbygden utanför staden, berättar marknadsföringsplanerare Hanna Palo.
Tanken är också att den ska bevara kulturhistoriska värden som finns på området och den ska bevaras för framtiden som en enhetlig helhet vet Palo berätta.
Unikt vardagsrum
Ett syfte med nationalstadsparken är att invånarna ska få uppleva naturen och kulturmiljön som finns så nära inpå. Att de ska bli som ett vardagsrum för stadsborna. Det var också en orsak till varför Borgå fick Nylandspriset.
- Det är en fin helhet av många olika kulturtyper och kulturmiljöer, som alla är värdefulla på sitt sätt tycker biolog Magnus Östman. Det är sällsynt att det finns så många välbevarade parker som här i Borgå.
Flera av områdena har varit skyddade redan innan nationalstadsparken i Borgå grundades för fem år sedan men de har fått en höjd status i och med Nationalstadsparken.
Borgå kommer absolut att utnyttja nationalstadsparken för att locka ännu fler turister säger marknadsföringsplanerare Hanna Palo.
- Här finns mångsidig finländsk natur och Borgå ligger nära flygfältet. Det här är ett enkelt sätt för en turist från Asien att uppleva den finländska naturen med tystheten och fåglar. Den är också lätt tillgänglig då man kan gå t.ex. till Tornberget med stadskläder.
Fotoutställning
Bjarne Backman är inte den enda som ofta traskar omkring i naturen och fotograferar. Föreningen Kamera-67 tycker att Nationalstadsparken förtjänar mer uppmärksamhet än vad den fått så därför kommer de att ordna en fotoutställning om parken på stadsbiblioteket från den 29 juni.
Här hittar du olika rutter och mer info om Nationalstadsparken
I webbvideon besöker Marknadsföringsplanerare Hanna Palo Tornberget i Hammars. Biolog Magnus Östman fotograferar vitsippor på Ekuddens naturstig. Där bongar också Stig Holmström och Bjarne Backman fåglar och blommor. I videon ingår också en snutt från filmen ”Nationalstadsparken i Borgå ” som är gjord av Petteri Saario.